Osnovana HAZU BiH, za predsjednika izabran Jakov Pehar

Jakov Pehar
... a za njezinog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar, prenosi FENA.

Pehar je istaknuo kako je put do osnutka akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama znanosti i umjetnosti.

Na upit kakav će odnos biti prema Akademiji znanosti i umjetnosti BiH, Žepić ističe kako će učiniti sve da surađuju na najvišoj razini i da promišljaju o budućnosti sva tri naroda u BiH.HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture, istaknuo je Pehar - Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti tko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH - kazao je Pehar.

S obzirom na to da postoji već ustanova takve vrste u Mostaru, na čijem čelu je fra Andrija Nikić, akademik Pehar je kazao kako je to udruga građana, te kako je to jedan gaf i "mi to ne podržavamo".

Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju znanosti i podizanju znanosti na onu razinu koju zaslužuje i ima u svijetu.

"Razvijat ćemo znanstvene institucije i publicirane radove te provodimo program koji će biti opsežan", istaknuo je Žepić.

Član organizacijskog Povjerenstva Sveučilišta Zoran Tomić je kazao kako je prema Statutu 15 redovitih članova i 20 dopisnih članova.

"Danas će sveukupno biti negdje oko 23 predloženih dopisnih i redovitih članova. Oni su izabrani na temelju prijedloga Povjerenstva, na temelju prijedloga Hrvatskog društva za znanost i umjetnost i na temelju mišljenja i odluka matičara koji moraju biti akademici", kazao je Tomić.

"Povjerenstvo je tako došlo do broja redovitih i to 12, i bit će negdje oko 12 dopisnih članova. Aktom osnivanja biraju se dopisni i redoviti a u daljnjoj proceduri će se moći birati samo dopisni članovi, a Akademija će iz redova dopisnih birati redovite", pojasnio je Tomić.

Zakonska osnova za osnivanje Akademije je županijski Zakon o akademiji, a na upit znači li to da je ovo onda akademija na razini županije Tomić ističe da se stvari mogu različito iščitavati, s obzirom na sastav i teritorijalnu disperziju ovo je svakako bosanskohercegovačka akademija.

Sjedište Akademije bit će na Sveučilištu u Mostaru, privremeno na Kampusu Sveučilišta.