FOTO  Održano predavanje Jürga Steinera na Filozofskom fakultetu

Mostar, predavanje, Filozofski fakultet
...North Carolina u Chapel Hillu je održao predavanje povodom izlaska njegove knjige „Osnove deliberativne demokracije".

Profesor Jürg Steiner je ovom prilikom istakao da u svojoj knjizi objašnjava kako, bez obzira na težnju prema političkoj moći i vlastitom interesu pojedinaca kao jedinoj motivaciji, ipak postoje ljudi koji su zabrinuti za opće dobro, te da takva dugogodišnja tradicija postoji, posebice kada se gledaju veliki filozofi poput Kanta.

„Obično su više građani zainteresirani za pomoć od političara i sloboda koju mi predstavljamo u svojoj knjizi je vid participacije da se politika ne ostavlja samo političarima, nego i građanima da sudjeluju u raspravi o svakodnevnom životu i prenose im svoje želje i vizije političarima koji ih vode", istaknuo je Steiner.

Prof. dr. sc. Mirko Pejanović ovom priliko je objasnio što je to participativna demokracija i njeno značenje te da, iako se sporo razvija, upravo ona svojim pristupom pomaže običnom čovjeku da dođe do najboljih argumenata za stvaranje konsenzusa sa skupinama za rješavanje nekog problema na lokalnoj i globalnoj razini.

Prilikom prevođenja knjige profesor emeritus Jürg Steiner se odrekao svih honorara te poklonio nekoliko primjeraka knjižnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.