FOTO  Održano natjecanje u modeliranju mostova

mostovi

Na natjecanju su sudjelovali maturanti iz 8 srednjih škola:

-      SGŠ Jurja Dalmatinca, Mostar

-      Srednja škola Stolac

-      Srednja škola A.B. Šimića, Grude

-      Gimnazija Ljubuški

-      Gimnazija Mostar

-      Srednja škola dr.fra Slavka Barbarića, Čitluk

-      Gimanzija fra Dominika Mandića , Široki Brijeg

-      Gimnazija fra Grge Martića, Mostar

Natjecateljima se na početku obratio dekan Građevinskog fakulteta dr.sc.Ivan Lovrić, uputio riječ dobrodošlice i svečano otvorio prvo natjecanje ove tematike na fakultetu.

Građevinarstvo je prigodnom prezentacijom predstavila studentica Sanja Šarić, a Boris Barbarić i Danijel Bevanda su natjecatelje upoznali s radom Studentskog Zbora i udruge IACES.

Učenicima je pravila natjecanja objasnio potpredsjednik udruge IACES, Marijo Bazina, nakon čega su uz pratnju svojih mentora pristupili glavnom zadatku-izradi modela rešetkastog mosta od drvenih štapića.

Nakon 80 minuta koje su imali na raspolaganju za izradu, natjecatelji su se uputili kod „Mande" na zakusku.

Najzanimljiviji dio najtjecanja je bilo ispitivanje modela mostova u laboratoriju Građevinskog fakulteta. Stručni žiri, kojeg su činili mr.sc.Mladen Kustura, Marko Lasić i Marijo Bazina, dao je svoje ocjene na temelju kriterija: nosivosti, broja korištenih štapića, vremena izrade i izgleda mosta. Ispitivanju su mogli prisustovati svi natjecatelji, uključujući i njihove profesore, te ostali profesori i studenti s Građevinskog fakulteta.

Na samom kraju slijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Nagradu za najbolji model mosta osvojila je SGŠ Jurja Dalmatinca, Mostar (tim su činili: Matea Katić, Jurica Kalinić i Marin Topić), čiji je model podnio opterećenje od čak 85kg.

Na drugom mjestu je bila Srednja škola Stolac sa svojim timom: Fabijana Biletić, Ivana Marić i Jelena Mrnjavac, s modelom koji je izdržao 79 kg opterećenja.

I na trećem mjestu je bila Srednja škola A.B. Šimića, Grude, članovi tima Ivan Brzica, Marko Jasak i Mile Zorić su izradili model koji je mogao podnijeti 72kg težine.

Natjecanje je organizirano s ciljem promicanja građevinarstva kao struke, te kao prilika da se mladi kroz ovakve edukativno-zabavne događaje upoznaju sa samom strukom. Osim toga, i studenti Građevinskog fakulteta su pokazali što se sve može napraviti uz kvalitetan timski rad. Uz pomoć profesora i odobrenje dekana pokrenuli su ovaj projekt, ali uz određeni rizik. Međutim, samo natjecanje i oduševljenje natjecatelja je potvrdilo da je projekt uspješno realiziran. To je poticaj da se natjecanje održi i sljedeće godine, a cilj bi bio uključiti još više srednjih škola.

Organizatori zahvaljuju svim natjecateljima na sudjelovanju i žele puno uspjeha u budućem školovanju!

Sponzori natjecanja:

Ledo d.o.o. Čitluk

IGH Mostar d.o.o. Mostar

Interkomerc d.o.o. Mostar

Kror d.o.o. Posušje