Odjel za trudnice po najsuvremenijim standardima

ginekologija

... za Dnevni list, direktorica ginekološkog i porodiljskog odjela Alma Vila Humačkić je kazala kako prelazak iz bolnice u Brankovcu predstavlja olakšice i liječnicima i pacijenticama.

"Prelazak u novi objekt i za nas i za naše pacijentice puno znači prvenstveno zbog hitnih intervencija koje su česte. U staroj zgradi nismo imali anesteziologa, što nam je u kritičnim situacijama znatno otežavalo posao. Sada imamo sve na jednom mjestu", navodi dr.Vila Humačkić.

Suvremeno opremljene prostorije

Novoizgrađena zgrada namijenjena za ginekološki odjel u sklopu RMC-a "Safet Mujić" opremljena je po najsuvremenijim europskim standardima. Sobe za trudnice i bebe su opremljene moderno i luksuzno. Klima-uređaji, zasebni toaleti, televizija i alarm kojim pacijentice pozivaju sestre samo su neki od noviteta u novom objektu.

Jedini problem s kojim se osoblje ginekologije trenutačno susreće jest postojanje tri sale za porod, od kojih je samo jedna u funkciji, dok su dvije još uvijek neopremljene.

"Pored mnogih olakšica koje smo dobili prelaskom u nove prostorije, poteškoću nam stvara činjenica da je samo jedna porodiljska sala u funkciji. Nažalost, ostale dvije sale još uvijek nisu opremljene, ali se nadamo da ćemo za pola godine do godinu dana uspjeti osposobiti i te prostorije za porod kako bismo olakšali i sebi i pacijenticama", dodaje dr. Vila Humačkić.

Škola za trudnice

Nova zgrada donijela je i nove promjene. Pokrenuta je škola za trudnice. Cilj trudničke škole jest edukacija žena koje su pred porodom. Osoblje ginekološkog odjela održava predavanja dva puta tjedno s budućim majkama, skrećući im pažnju na pretporođajno i postporođajno razdoblje, kako reagirati na strah od poroda i kako se nositi s mogućim komplikacijama ako se pojave.

"Za sada je škola za trudnice jako posjećena, što jako raduje osoblje našeg odjela. Trudimo se naše pacijentice pripremiti na porod, pomažemo im u nadilaženju strahova i savjetujemo ih kako se nositi s trudnoćom", kazala je dr. Vila Humačkić.

Osim babice koja vodi školu, u edukaciju trudnica je uključen cijeli kadar s Odjela ginekologije, a liječnici planiraju dovesti i pedijatra koji će raditi s roditeljima nakon rođenja djeteta.