Novi pokušaj prodaje hotela Ero

Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, prodaja, nekretnine, HAZU, Mostar, hotel, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, prodaja, pokušaj, Hotel Ero, Hotel Ero, Vlada HNŽ, kupovina, Mostar, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, djelatnici , Vlada HNŽ, Hotel Ero, Federalni premijer Novalić , Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, Hotel Ero, Hotel Ero, novi dom , Vlada HNŽ, Hotel Ero

U zadnjih godinu i pol dana su propala dva pokušaja prodaje ovoga hotela. Početna cijena na prvom natječaju koji je raspisan 20. listopada 2013. godine iznosila je 24,4 milijuna KM. S obzirom na to da nije bilo zainteresiranih kupaca, Zavod MIO je uz suglasnost federalne Vlade donio odluku o spuštanju cijene za deset posto, što također nije urodilo plodom. Agencija za privatizaciju je nakon toga raspisala novi javni poziv za prodaju nekretnine preko neposredne pogodbe. I taj pokušaj je propao, piše Dnevni list.

Cijena nepoznata

"Prodaja hotela Ero je prioritet Zavoda. Učinit ćemo sve da taj cilj bude postignut što prije. S obzirom da je nama naredbodavac federalna Vlada, ne možemo poduzimati nikakve bitne odluke bez dogovora s njima", kazao je Krnjić.
O eventualnoj novoj cijeni po kojoj će se hotel ponovno nuditi na prodaju još nije bilo govora. "U neposrednoj pogodbi se može ponuditi bilo koja cijena. Pravno ništa nije isključeno", dodao je Krnjić.

U hotelu Ero je trenutačno zaposleno 63 djelatnika. Njih 40 je sa Zavodom MIO/PIO i federalnom Vladom potpisalo sporazum o otpremninama koje će se djelatnicima izmiriti od novaca iz prodaje. Ostala 23 djelatnika će nastaviti raditi kod novog vlasnika koji će im prema predviđenom kupoprodajnom ugovoru ponuditi zaposlenje ili otpremnine.
Direktor hotela Zvonko Raguž naglašava kako je zbrinjavanje zaposlenika njegov prioritet. Ljudi koji rade u hotelu su zaslužni što taj objekt, poput mnogih u BiH koji su bili u vlasništvu Zavoda MIO/PIO, nije propao tijekom ratnih godina. Hotel posluje u minusu, a plaće zaposlenika kasne dva mjeseca i srezane su na minimum.
"Kriza koja je zadnjih godina zahvatila sve nije zaobišla ni nas. Iako smo iz vlastitih kredita nakon rata uložili oko 6 milijuna KM u obnovu zgrade i postojećih kapaciteta, vrijeme je za nova ulaganja. S obzirom da je hotel stavljen na prodaju, ulaganja se više ne isplate. Teško je u takvoj situaciji biti konkurentan ostalim novoizgrađenim hotelima", kazao je Raguž.

Moguće rješenje

Ipak, uz malo volje rješenje bi se, prema njemu, moglo lako pronaći.
"Ovo poduzeće nije zaduženo ni 10 posto od ukupnog kapitala. To nije neki iznos. Milijun do milijun i pol maraka bi bilo dovoljno da se djelatnicima koji su potpisali sporazum isplate otpremnine i doprinosi. S ulaganjima od dva ili tri milijuna maraka mogli bismo krenuti dalje i poslovati u plusu. Hotel Ero ima ogromni kapacitet i dobro osoblje. Uz isplatu otpremnina i smanjenja broja djelatnika bili bismo ponovno zdrava kuća i institucija", tvrdi Raguž. Krnjić, međutim, takve prijedloge odbija.

"Mi kao institucija se ne možemo baviti ugostiteljstvom i nećemo ni ulaziti u takve varijante. Ne želimo se financirati ili zarađivati pomoću djelatnosti ugostiteljstva. Prodaja hotela je cilj i mi ćemo učiniti sve da se definira daljnji put u pravcu prodaje", kazao je Krnjić. On je svjestan udjela koji su sadašnji zaposlenici dali kako bi se sačuvala vrijednost objekta. "Da nije bilo poduzeća hotela Ero, danas bi ta zgrada bila ruševina. Neupitna je odluka da se djelatnici otpremninama obeštete. To će se učiniti odmah nakon prodaje hotela", obećao je Krnjić.