Netočni podaci popisa u Mostaru?!

popis, BIH, prevara, popis, BIH, popis, provjere, prijave, popis stanovništva, Mostar, popis stanovništva, Ortiješ, netočan, popis stanovništva, Popisivači, brisanje iz popisa

Građani ogorčeni

Naime, u mostarskom naselju Ortiješ koje broji oko 660 stanova, od kojih više od 560 u novom naselju izgrađenom poslije rata gdje su se naselili uglavnom izbjegli Hrvati iz Bosne, na zadnjem popisu prebrojan je tek 191 stan.
U cijelom Ortiješu, prema zadnjem popisu, živi 497 osoba u 151 kućanstvu, što nije ni približno stvarnom stanju na terenu.
U potrazi za istinom kontaktirali smo niz institucija, stranaka i vjerskih ustanova kako bismo saznali stvarni broj stanovnika u Ortiješu i došli smo do brojke da samo u novom naselju ima oko 560 kuća od kojih je najmanje 450 stalno naseljeno. Mještani ovoga naselja ogorčeni su objavljenim podacima i tvrde kako je popis od kojeg se mnogo očekivalo totalno zakazao.
Iz podataka kojima raspolažu u župi Buna-Blagaj vidi se kako je tijekom ovogodišnjeg blagoslova obitelji u Ortiješu blagoslovljeno 388 kuća i 1498 vjernika. Također, značajan podatak koji govori kontra popisa koji je objavljen jesu informacije o broju glasača iz 2010. s dva biračka mjesta u Ortiješu iz kojih se vidi da je tada na izbore izašlo 1466 glasača, a uz taj broj treba dodati i one koji nisu glasovali, a kojih je mnogo, kao i maloljetnike.

Pomiješali naselja

Kada je u pitanju Ortiješ, mora se spomenuti i staro naselje gdje se nakon rata vratilo srpsko stanovništvo. U tom naselju su nam kazali kako tu trenutačno živi od 160 do 180 osoba srpske nacionalnosti i da je obnovljeno više od 90 povratničkih kuća, te dodali kako brojka koju su pustili iz agencije nije ni blizu stvarnom broju. Uz ovo u starom naselju živi i hrvatsko i bošnjačko stanovništvo, tako da na tom području ima do 220 osoba i više od 100 kuća. Na popisu u Ortiješu radilo je 6 osoba i sve one imale su od 80 do 100 kuća koje su trebale obići. Iz Gradskog popisnog povjerenstva o nastalim pogreškama nisu nam mogli govoriti, tek su kazali kako su oni poslali sav materijal u Sarajevo i kako tamo trebamo tražiti odgovore.
U Federalnom zavodu za statistiku jučer nam nisu objasnili o čemu se točno radi, je li u pitanju pogreška ili nešto drugo.
U svom kratkom dopisu naveli su tek suhoparne podatke u kojima se kaže kako "naseljeno mjesto Ortiješ ima 497 popisanih osoba, a susjedno naseljeno mjesto Lakševine ima 1474 popisane osobe. Najvjerojatnije se radi o tome da se stanovnici ova dva naseljena mjesta ‘smatraju' jednim mjestom jer se radi o istoj katastarskoj općini i istoj mjesnoj zajednici", pojasnili su iz Federalnog zavoda za statistiku.
Na koncu potpuno je nejasno je li napravljena pogreška ili se u institucijama poigravaju s mijenjanjem naselja i broja stanovništva u njima. Sve ovo baca sumnju u ispravnost podataka s popisa.

13.459 osoba manje

Nakon zadnjeg popisa koji je vršen u listopadu pokazalo se da Mostaraca ima manje nego se čini. U gradu Mostaru trenutačno živi 113.169 stanovnika, što je za 13.459 osoba manje nego 1991. Nakon zadnjeg prebrojavanja stanovništva sasvim je jasno kako se grad nerazmjerno širio, odnosno neka naselja su i po deset puta veća u odnosu na 1991., dok su neka potpuno nestala

Dnevni list