Naše dijete niko ne može vratiti, ali želimo da se istina zna radi drugih

pedijatrija mostar
Arhiva
... bebe na Pedijatriji, kod kojih je izolirana opasna bakterije klebsiela, otvori istragu i ispita krivičnu odgovornost, iz bolnice poručuju da su uradili sve što je inspekcija naredila i da je intrahospitalna infekcija zaustavljena, piše Dnevni avaz.

Iako su iz bolnice u više navrata navodili da su poduzeli sve što je u njihovoj moći da spase bebe, još shrvani roditelji poručuju da bolnica nije učinila ništa da se djeca ne zaraze.

Majka (identitet poznat redakciji Dnevnog avaza) bebe iz Mostara koja je u SKB-u umrla 16. kolovoza, tvrdi da je njeno dijete 12. kolovoza rođeno zdravo i da je imalo uredne nalaze kada je prebačeno na Pedijatriju.

- Razlog njegovog prebacivanja bila je nedonesenost, mada je doktor, kada je mužu priopćio podatke o porođaju, rekao da mu nije jasno zašto su odveli zdravo dijete, jer je odmah po rođenju proplakalo samo i samostalno je disalo, a bilo je i sasvim uredne i normalne tjelesne težine. Svi su tvrdili da je beba zdrava - govori ova majka, koja je nakon porođaja carskim rezom ostala na Ginekologiji, čekajući da ide kući sa svojim djetetom.

Ni slutila nije da će nju i njenog muža zadesiti nezamisliva tragedija.

- Da smo samo znali za tu infekciju, ne bismo dali da nam dijete tamo odnesu. A oni su znali, jer kada se bebi 16. kolovoza pogoršalo stanje, pedijatrica je tada prvi put spomenula mom mužu mogućnost sepse. Već tada poduzela je sve korake, kao da je znala da on ima tu bakteriju, jer to sve u suprotnom ne bi radila - navodi shrvana majka, dodajući da je tada već bilo prekasno.

Pedijatrica im je nakon toga rekla da je „izgubila" dijete u dva sata te da joj se to nikada prije nije desilo.

- Ne dao Bog da me itko razumije, ali što bi dr. Ante Kvesić i dr. Vesna Brkić rekli da se to njima desilo? Da li bi iznosili neistine i što bi sve poduzeli? Nama sada niko ne može pomoći, jer niko ne može vratiti naše dijete, ali želimo da se barem zna, radi drugih - kaže ova hrabra žena, ističući da će sada pratiti što će Tužiteljstvo uraditi.

Roditelji će se sa žalbom obratiti i Etičkoj komisiji bolnice.

- To je bilo tako galopirajuće da više nijedan antibiotik nije djelovao. Oni jesu poduzeli sve da spase bebu, ali bolnica, koja je objektivni krivac, tu nije poduzela korake da, još od prošle godine, smanji na minimum rizik od umiranja od te bolničke bakterije. Iz tog razloga mi smo i istupili u javnost, da bismo upozorili druge i da mali anđeli ne budu na nebu zbog takvih razloga - govori ogorčena majka.