Nadležni moraju naći krivca za jaseničku katastrofu

Nasip - zaštita od poplave
... Županijsko tužiteljstvo da provedu potrebne istražne postupke kako bi se napokon utvrdilo tko je kriv za jaseničku katastrofu.

Neizravno priznanje

Gradski odbor HSP-a također poziva i nadležna tijela gradske vlasti da poduzmu konkretne mjere kako bi se sanirale posljedice plavljenja naselja u dolini rijeke Jasenice.

I dok sve strane olako odbacuju bilo kakvu odgovornost, iz mostarskog HSP-a smatraju kako je jedna institucija na određen način već priznala odgovornost. Naime, poznato je da su poplave posljedica dotoka ogromne količine vode s platoa Mostarskog blata u korito rijeke Jasenice kroz stari vodoprivredni tunel, za koji je nadležna Agencija za vodno područje Jadranskog mora.

Izvanredna sjednica GV-a?

Iz mostarskog HSP-a smatraju kako je ova agencija na neizravan način priznala krivnju kada je poslala svoje djelatnike na sanaciju navedenog vodoprivrednog objekta, starog više od pola stoljeća.

“Ako oni nemaju nikakve veze s ovom katastrofom, zašto bi uopće izlazili na teren i obavljali bilo kakve sanacije? To je neizravan način prihvaćanja odgovornosti”, ustvrdio je Lazo Rajič, dopredsjednik Gradske podružnice HSP-a BiH.

Od njega doznajemo kako bi Živko Budimir, predsjednik Gradske podružnice HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić), i jedini vijećnik ove stranke u Gradskom vijeću, mogao zatražiti izvanredno zasjedanje ovog zakonodavnog tijela, kako bi se odredile potrebne akcije kojima bi se obiteljima poplavljenih kuća pomoglo te ubrzao proces točnog utvrđivanja krivaca za njihovu patnju.

Piše: Marin Vučina