Mostarska zračna luka pet puta prometnija od Banjalučke

Zračna luka Mostar
Prema tim podacima, sarajevski aerodrom je u srpnju zabilježio 81.042 putnika, Aerodrom Tuzla ima konstantno povećanje i bilježi više od 1.000 putnika, dok je Zračna luka Mostar u istom mjesecu zabilježio čak 5.000 putnika, najviše zahvaljujući čarter letovima.

Kako navodi portal, problemi postoje na Aerodromu Banjaluka na kojem se broj putnika smanjuje. Aerodrom je u srpnju opslužio nešto više od 500 putnika i prvi put u protekih nekoliko godina se nalazi na zadnjoj poziciji.

Sandra Kovačević-Đurđević, portparol Ministarstva promet i veza RS, kaže kako je to posljedica svjetske ekonomske krize.

"Poređenja radi, 2008. godine aerodrom je imao 8.054 putnika, a prošle godine 4.814. Iz toga se vidi koliki je utjecaj krize na avio-prometj", rekla je Kovačević-Đurđević za Nezavisne novine.

Kako navodi "Ex-YU vijesti iz zrakoplovstva", porast broja putnika na Aerodromu Sarajevo iznosi 12 posto, u usporedbi sa srpnjom prošle godine.

"Najvažniji razlozi su što velike kompanije šalju veće avione, povećan broj dolazaka dijaspore, kao i bezvizni režim sa zemljama Shengena koji je uveden u prosincu prošle godine. Od početka godine opsluženo je 355.772 putnika i već sad je jasno da će broj putnika na kraju godine biti veći od prošlogodišnjeg koji je iznosio 563.266 putnika", stoji u navodu.

Enver Jukanović, direktor Aerodroma Tuzla, kaže da je ključ eventualnog uspjeha svih aerodroma u BiH, osim sarajevskog, u čarter letovima, nižim cijenama usluge i povezivanju sa strateškim partnerom - turističkom organizacijom koja može generisati veći broj putnika.

"Pomno pratim pokušaje Uprave banjalučkog aerodroma da uvedu redovnu liniju. Mislim da nijedan od naših aerodroma, osim sarajevskog, nema taj potencijal da ima redovite tjedne letove koji su jako skupi", rekao je on.

Dodao je da je Tuzla povećala broj putnika otkad je ušla u strateško partnerstvo s turističkom organizacijom "Golden turs", koja je radila aranžmane s Antalijom.

Predrag Zovko, šef Sektora za promet i sigurnost mostarske zračne luke, rekao je da povećan broj putnika bilježe najviše zbog činjenice da je sve više hodočasnika u Međugorju.

"Ljudima je mnogo jednostavnije sletjeti u Mostar nego u Split ili Dubrovnik, pa onda prelaziti granicu ili sletjeti u Sarajevo pa se voziti tri sata do Međugorja. Od naše zračne luke do Međugorja vam treba pola sata i to je ljudima povoljno", rekao je Zovko i dodao da razumije kolege u Banja Luci, jer je teško uspostaviti redovitu liniju, a da je situacija takva da Sarajevo uspije "pokupiti" većinu putnika.

Broj putnika na aerodromima u srpnju

Sarajevo 81.042

Mostar 5.000

Tuzla 1.000

Banjaluka 500