MOSTARKA dr. MAJA LASIĆ: Od djevojčice-izbjeglice do mlade političarke o kojoj pišu njemački mediji

maja lasić, izbjeglica, Njemačka
Prilog pod naslovom ‘Ja sam izbjeglica, pogledaj me', posvećen je ‘naše gore listu', mladoj znanstvenici Maji Lasić iz Mostara, širokobrijeških korijena.

Lasić: Naše društvo može uvijek učiniti više

Dr. Maja Lasić mlada je znanstvenica s doktoratom iz biologije, kćer prof. dr. Mile Lasića, jednog od najcjenjenijih mostarskih profesora.

Die Süddeutsche Zeitung o njoj piše iznimno afirmativan članak, poseban naglasak stavljajući na njenu izbjegličku prošlost, kada je kao dijete u vihoru rata bila prisiljena na odlazak iz Mostara u Njemačku sa svojim roditeljima.

"Sa 14 godina Maja je 1992. godine došla kao izbjeglica iz Bosne. Danas kao 37-godišnjakinja svoju političku kampanju gradi na izravnom kontaktu s potencijalnim biračima, smatrajući da se jedino tako može izgrađivati povjerenje", piše SZ o dr. Maji Lasić.

Tekst je posebno fokusiran na probleme izbjegličke populacije u BiH, a kojoj je nekada pripadala i sama Maja, a fotoreporteri ju prate tijekom njene predizborne kampanje, upravo u izravnom pristupu prema političarima i to u vremenu kada političati u Njemačkoj nisu previše omiljena vrsta ljudi. Ali, Maja Lasić je ipak - nešto drugo.

"Nisam toliko naivna da mislim da će svaka izbjeglica imati uspješnu karijeru, ali mi kao društvo možem učiniti da život bude bolji ali da ponovno vratimo povjerenje ljudi u politiku", kaže ova mlada znanstvenica i majka.

Kampanja: Izravan pristup običnim ljudima

Doktorat na Institutu za biokemiju Sveučilišta u Stuttgartu jamčio joj je i uspješnu karijeru u farmaceutskoj industriji, no ova mlada političarka drži da dobro plaćen posao, privilegije i uspjeh ne znači da osoba ne treba biti društveno odgovorna i za društvo pokušati učiniti nešto više.

Kada je riječ o vrlo rasprostranjenoj izbjegličkoj populaciji u Njemačkoj, njen stav je nužna potreba ranog učenja njemačkog jezika zbog što bolje integracije u društvo, pa tako i daljnjeg školovanja.

Lasić je pravo osvježenje ne samo u načinu kampanje i pristupa "običnim ljudima" od kojih želi doznati njihove probleme, naglašavajući potrebu educiranja i školovanja kao i dobrodošlicu prema izbjeglicama.

Prof.dr. Mile Lasić na svojem Facebook profilu naznačio je kako je, i kao profesoru i kao roditelju, njegova Maja - njegov ponos.

Zasigurno, Majin uspjeh u Njemačkoj, kao znanstvenice i političarke koja se zalaže za bolje društvo i više empatije među ljudima, može samo služiti na ponos i njenog Mostara i Širokog Brijega, kao i njene domovine Bosne i Hercegovine.

Dnevni list