Mostarci ostaju bez izbora

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,

Po sadašnjoj situaciji izbori za Mostar neće biti raspisani.

Sutra sjednica

Predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić objasnio je da ukoliko Parlamentarna skupština usvoji izmjene Izbornog zakona do 3. svibnja, a koje se odnose na održavanje lokalnih izbora u Mostaru, one će biti obuhvaćene odlukom SIP-a o raspisivanju izbora.

"Ukoliko ne bude 4. svibnja određenih rješenja, onda vjerojatno formalne pretpostavke za raspisivanje izbora u gradu Mostaru neće biti. Mi ohrabrujemo političke stranke, odnosno zastupnike i izaslanike u Parlamentarnoj skupštini da što prije iznađu rješenje za grad Mostar, a SIP BiH bi u skladu s tim rješenjima proveo i eventualne izbore i za grad Mostar onako kako bude određeno u tim eventualnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona", izjavio je Šantić za Fenu.

Ohrabrio je još jedanput političke subjekte da učine maksimalan napor kako bi se došlo do rješenja za grad Mostar te bili provedeni kompletni izbori za sve jedinice lokalne samouprave u BiH.

Nema sastanaka

Kao što je poznato, potrebne izmjene Izbornog zakona BiH do danas nisu donesene, a nije se došlo ni do političkog dogovora oko rješenja za Mostar.

U prošlom tjednu na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH našla su se tri prijedloga izmjena zakona za Mostar i to jedan SDP-a i DF-a, drugi SDA i SBB-a i treći HDZ-a BiH. Nijedan nije dobio potrebnu podršku. Dok jedni tvrde kako je na toj sjednici "zacementirana" sudbina Mostara kada je u pitanju održavanje izbora u listopadu, pojavila su se i tumačenja kako još nije sve izgubljeno i kako se rješenja mogu donijeti i naknadno čak možda i do kolovoza.

Predstavnici međunarodne zajednice pozvali su vladajuće stranke HDZ, SDA i SBB da dođu do dogovora o Mostaru što prije kako bi se izbori održali u listopadu. Iz tih stranaka konkretnih informacija o sastanku na ovu temu nema.

Dnevni list