Mostar: Uskoro povezivanje Vrha Avenije s cestom M17

škola Antuna Branka Šimića, ulica Fra Didaka Buntića, kanalizacijski i vodovodni sustavi, Mostar, izgradnja, radovi
U tijeku su i radovi na većem broju "manjih" projekata koji su ostali u sjeni radova na kolektorima. Otkrivamo koji i koliko su vrijedni.

Još će biti radova

Prema informaciji koju smo dobili iz Službe za gradnju infrastrukturnih objekata i Službe za građenje i obnovu u Odjelu za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostara, u gradu na Neretvi trenutačno su u fazi realizacije rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta Doma kulture Jasenica, a vrijednost radova iznosi 751.012,73 KM, potom izgradnja parkirališta i igrališta uz džamiju Jasenica, vrijednost ovog projekta iznosi 28.850 KM. Radi se i popravak i rekonstrukcija prostorija iza dvorane Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača za što je izdvojeno 19.952,01 KM. Također, aktivni su i projekti energetske učinkovitosti, i to u JU Dječji vrtić jedinica Radobolja i Centar za stare i iznemogle osobe. Radovi se obavljaju na utopljavanju zgrada, izmjeni stolarije, zamjeni kotla i energenta, zamjeni rasvjete, ugradnji ventila na radijatore s termostatskom glavom. Vrijednost projekta je 229.300 KM, od toga je Grad financirao 57.325 KM, dio Fond za zaštitu okoliša HNŽ i UNDP. Aktivan je i projekt energetske učinkovitosti za Dom zdravlja Mostar, utopljavanje zgrade - sanacija krovišta, vrijednost je 58.000 KM. Grad, odnosno Dom zdravlja, sudjeluje s 8000 KM. Radovi na obnovi zgrade Mikačića kuće u Mostaru počeli su 7. studenoga 2014., a uskoro se očekuje njihov nastavak. Preostali su radovi ugradnje vanjskih otvora, izrade fasade, završni radovi u stubištu zgrade, vanjski priključci na komunalne instalacije. U proračunu Mostara za 2015. predviđena je stavka "Sudjelovanje u sufinanciranju ratom devastiranih zgrada" u iznosu od 850.000 KM, a koja se, između ostalog, odnosi i na obnovu zgrade na Bulevaru 1,3,5 tzv. Mikačića kuća. U zgradi poznatoj kao Mikačića kuća projektirana je nadogradnja trećeg kata s ukupno 10 stanova čija površina odgovara površini stanova nositelja stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br.1. tzv. Ćiro, koja se ne planira obnavljati. Vrijednost cijelog projekta obnove je oko 1,200.000 KM.

Ceste i vodovodi

U tijeku je postupak ugovaranja radova druge faze od ukupno tri za rekonstrukciju Ul. braće Fejića. Prva faza je izvedena, a iznos sredstava je 3,000.000 KM. Ugovoreno je izvođenje radova izgradnje pasarele kod Osnovne škole "Zalik". Za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 650.000 KM. Čim se riješe imovinski odnosi, pristupit će se izvođenju radova. Ugovoreno je i izvođenje preostalih radova na mostu Sjeverni logor. Za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 550.000 KM. Izvođenje radova planira se paralelno s radovima na pristupnoj cesti za koju je potrebno tri milijuna maraka, a u tijeku je postupak ugovaranja prve faze radova za koju je osigurano 1,5 milijuna KM. U tijeku je i postupak ugovaranja prve faze radova na odvodnji oborinskih voda u naselju Šehovina za što su osigurana sredstva u iznosu od 200.000 KM. Projekt odvodnje oborinskih voda u ovom naselju Grad će koštati 500.000 KM. Dogovoreno je i izvođenje radova rekonstrukcije cesta na GP Sjever-Vrapčići i Salakovac. U tijeku je uvođenje izvođača u posao. Vrijednost ovog projekta je 500.000 KM, a grad je osigurao 300.000 KM. Ugovoreno je izvođenje radova te nabavljen potrebni materijal za vodovod Buđevac - Vrapčići. Izvedeni su radovi na prvoj fazi obnove OŠ "Gnojnice" za što je izdvojeno 1,5 milijuna KM, a vrijednost projekta je tri milijuna KM. Izvedeni su i radovi druge faze izgradnje dvorane OŠ "Rodoč". Izvedene su i dvije faze radova na izgradnji vodovoda Buna, a u tijeku su i radovi na izgradnji vodovoda na Gubavici. Iz Gradske uprave navode kako su završeni ili su u tijeku realizacije i deseci manjih projekata čija je vrijednost manja od 100.000 KM.

Vecernji list