FOTO  Mostar: Stanovnici Avenije bore se protiv izgradnje nove zgrade

Mostar, inspekcija, Policijski dužnosnici, stanari, avenija, avenija, stanari, policija, Mostar, inspekcija

Nova zgrada se, prema navodima iz pisma stanara koje su našoj redakciji poslali, bespravno gradi u parku između zgrada, čime se zatvara prilaz za 246 stanova u susjednim zgradama

Imamo 31 rješenje o rušenju, presudu protiv te gradnje u korist nas, stanara, odluke o uklanjanju do sada izgrađenog i na kraju osuđujuću presudu Općinskog suda Mostar kojom je Azinović osuđen zbog krivotvorenja dokumenata potrebnih za gradnju. Ukazali smo na nečasne radnje i kriminalna djela, počevši od kupovine državnog zemljišta, kad je bila zabrana prodaje od visokog predstavnika u BiH. Uz sve to investitor i dalje gradi i zatvara naše otvore, vrata, ulaze, oduzima park, betonira naše zidove i potkopava zgrade stare 50 godina - navodi se u pismu stanara.

S druge strane, Azinović, koji je s gradnjom zgrade počeo još 1999. godine, ističe da posjeduje sve potrebne dokumente te da, nakon što je prošlog ljeta inspekcija obustavila radove, zakonski sada može nastaviti gdje je stao.

"Nije točno da im zatvaram prozore i prilaz, jer gradit će se trotoari i dvosmjerni prolaz. Ova gradnja nije bespravna, imamo sva potrebna rješenja i nije mi jasno zašto rade ova podmetanja i vrše pritisak putem medija, jer je ova zgrada bila u planu još 1986. godine, a i u regulacijskom planu je predviđena.

Uoči donošenja regulacijskog plana bile su tri javne rasprave, no niko od njih se tada nije pojavio da iznese primjedbu - ističe Azinović.

Optužuju ministra

Stanari u pismu navode da „čitav ovaj kriminal štite ministar građenja i prostornog uređenja HNŽ-a Suad Hasandedić (SDA) i načelnik Odjela za komunalne, privredne i inspekcijske poslove Grada Mostara Omer Pajić (SDA) time što ne prave rješenja o rušenju". Na pitanje kakav odnos ima s Hasandedićem i Pajićem, Azinović odgovara: "Eto kakav odnos imamo da mi je inspekcija stalno na gradilištu. U 20 dana inspekcija mi je bila pet puta."

Tužio Grad

On je zbog zatvaranja gradilišta kao i zbog onemogućavanja gradnje tužio Grad Mostar te traži odštetu u iznosu od 5,3 miliona KM.

HERCEGOVINA.info