Mostar: Razbojnice napale staricu pred prolaznicima usred bijelog dana

Mostar: Razbojnice napale staricu pred prolaznicima usred bijelog dana

...dvije mlade romske pljačkašice koje su se jučer oko 11.10 sati motale pa ubrzo sleđa napale 88-godišnju staricu koja je u jednoj ruci držala štap, a u drugoj torbicu, piše Večernji list BiH.

Vjerujući kako je riječ o lakoj meti, krenule su u bezobzirnu akciju, i to na očigled školaraca, putnika i gostiju dvaju kafića. Jedna je u trenu nesretnoj stanovnici ove ulice odvratila pozornost, a druga joj grubo povukla torbicu i oborila je na nogostup. Iako je zatiljkom snažno udarila o asfalt, krhka, ali hrabra starica, nije gubila prisebnost te je pružila neočekivan otpor. Unatoč snažnim trzajima, nije ispuštala svoje stvari pa je naposljetku posrnula i razbojnica Ramajana Čalić (21) iz Visokog, prijavljena u Kiseljaku, a nastanjena u Mostaru, što je bilo dovoljno da je prolaznici zadrže do dolaska policije. Njezina pratilja Mirsada Kukić iz Fojnice, nastanjena u Mostaru, imala je priliku pobjeći, ali se vratila tvrdeći kako je "nevina". Obje su ostale bez plijena i ulovljene, a policiji su, kako se moglo čuti, od ranije poznate po "najstarijem zanatu".

- Što hoćete, starica je mene napala, a ne ja nju. Pustite me - govorila je na podu pritisnuta razbojnica Ramajana okupljenima i tako još više izazivala njihov revolt pa su je neki htjeli i zatući. Zbog svog brutalnog čina i "dugog jezika" umalo je doživjela javni linč.

- Mostarcima je već vidno prekipjelo od "najezde" drskih mladih Roma koji su, očito, odlučili promijeniti svoj tradicionalni "zanat" prosjačenja po ulicama. Nije im više do toga posla ili bilo kakvog drugog, nego samo do otimačine i džeparenja - negodovali su okupljeni koji su na mjestu događaja prepričavali niz neugodnih situacija s mladim Romima koji starce i djecu, odnosno sve slabije koje im budu na meti zbog neke uočene im vrijednosti na njima, najčešće nakita i mobitela, agresivno napadaju u skupinama.

- Uz nemoćne, najčešće napadaju strance i nitko im, valjda, ne može ništa. Policija ih privede, a oni samo broje svoja nedjela i nastavljaju po starome, i to sve bezobzirnije. Nitko ne želi ništa poduzeti dok netko od građana ne izgubi glavu, a to je samo pitanje vremena - negodovali su stanovnici koji bi, ne vjerujući više institucijama, najradije čitav problem preuzeli u svoje ruke. Nažalost, prema onome što se moglo čuti, jedino policija pruža kakav-takav konkretan otpor ovoj nemiloj pojavi.

- Kada su u pitanju Romi, ovo je tek početak sezone uličnih pljački i džeparenja jer su im glavni ciljevi strani državljani koji su i vidno imućniji. Prvo uglavnom čine mladići, a drugo djevojke. Imamo već više situacija u kojima su Romkinje u paru potkradale strance. Stave maramu i glume Talijanke pa se lako pridruže skupini hodočasnika u Međugorju i središtu Mostara.

Isto tako, jedna odvraća pozornost, a druga krade stvari iz torbi i džepova. Stoga, molimo građane za dodatni oprez te da svaku sumnjivu osobu i prijave - navode iz PU Mostar.