Mostar: Radovi na kolektoru ugrozili riblji fond u rijeci Radobolji

Ilići, Radobolja, Mostar, kanalizacija, Radobolja, Mostar, riba, voda, kolektori, poskupljenje
...kanalizacijskog kolektora na potezu od Šemovca do Balinovca, čija trasa ide Franjevačkom ulicom ukupne vrijednosti cca 1.500.000,00 KM. Radovi se izvode na dijelu trase od mosta na rukavcu Radobolje do I. Osnovne škole.

Prema projektu kanalizacijske cijevi prolaze ispod mosta na rukavcu Radobolje u produžnom smjeru na dubini cca 2,5 m ispod dna korita rukavca. Radovi na izgradnji ovog dijela trase se isključivo mogu obavljati kada nema vode u rukavcu Radobolje.

Obzirom da je sam vodostaj u rukavcu Radobolje na biološkom minimumu, smatramo da je sada najpogodnije vrijeme za izvođenje predviđenih radova, imajući u vidu da za završetak projekta imamo vrlo kratak rok, a to je 30.11.2015. godine.

Dana 10. kolovoza 2015. godine u 10:30 h Izvođač radova je izvršio zatvaranje desnog rukavca Radobolje na mostu u ul. Kraljice Kararine radi izvođenja radova na iskopu za polaganje kanalizacijske cijevi na lokaciji ispod mosta na desnom rukavcu Radobolje u Franjevačkoj ulici. Ovaj iskop se radi ispod korita rukavca i to ručno i jedino ga je moguće izvesti kada u koritu nema vode.

Dana 10.8.2015. godine u 15:40h predstavnici UDRUGE NERETVA 1933, tj, predsjednik sekcije Jurica Čorić , je došao na mjesto događaja i izričito zahtijevao od izvođača radova da ponovno pusti vodu u rukavac s obrazloženjem da će doći do pomora riblje mlađi što je izvođač i učinio, te obustavio radove na daljnjem iskopu.

Dana 11. 8. 2015. zaprimio sam poziv od poljoprivredne inspektorice HNŽ gđice. Milenke Trifković da se izvrši očevid na mjestu događaja. Očevid je započeo u 10 h i završio u 11h. Inspektoru su na uvid pružena sva potrebna odobrenja i obrazložen sam projekt i rok do kojeg moramo završiti projekt. Na zahtjev inspektorice istog dana održan je sastanak sa predstavnicima UPRAVNOG ODBORA UDRUGE NERETVA 1933 koji je započeo u 13h, a završio u 14h.

Na sastanku se raspravljalo kako riješiti ovaj problem i doneseni su sljedeći zaključci:

Da se izvrši produbljenje korita rukavca na tri lokacije kako bi se tu mogla skupiti riblja mlađ i prebaciti u Radobolju, što je isti dan Izvođač uradio na lokacijama koje je odredio predstavnik Udruge

Da se ponovno zatvaranje rukavca Radobolje izvrši dana 13.8.2015. godine u 16 h kako bi se riba sakupila u pripremljene bazene, a zatim Udruženje sa svojim ljudstvom izvršilo sakupljanje riblje mlađi i prebacili je u rijeku Radobolju, a da će Grad sa svoje strane osigurati dio novčanih sredstava za materijalne troškove rada cisterne sa kisikom i dr.

Dana 13.8.2015. godine u 18 h dobili smo obavijest od Udruge da su izvršili sakupljanje i prebacivanje riblje mlađi, nakon čega su nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacije.

O medijskim navodima o broju uginule ribe ne bih komentirao, jer nisam stručnjak za to, ali želim skrenuti pozornost da nisam vidio tu uginulu ribu, kako se navodi u pojedinim medijima, navodi se u priopćenju koje potpisuje Tihomir Sesar, nadzornik radova na izgradnji kanalizacijskih kolektora.

Dnevni list