Mostar: Predstavljanje dokumentarnog filma Uzdol 41

uzdol, film
Svrha ovog predstavljanja je da se istina o Uzdolu ne zaboravi, kao i ukazivanje na sramotnu činjenicu da za ovaj strašni zločin do dana današnjeg nitko nije odgovarao.

Film „Uzdol 41" govori o ratnom zločinu Armije BiH na Uzdolu na blagdan Uzvišenja svetoga Križa - 14. rujna 1993. Ujutro, toga dana pripadnici Armije BiH izvršili su stravičan pokolj nad 41 osobom, tamošnjim autohtonim stanovništvom Hrvatima (29 civila i 12 vojnika HVO-a). Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, najmlađa je bila desetogodišnje dijete, a mrtva tijela su masakrirana.

U spomen na poginule, u Uzdolu je podignut veliki drveni križ na koji je ugrađen još 41 manji križ. Na svakom manjem križu zapisano je ime i prezime te godina rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

O filmu će govoriti biskup mons. dr. Ratko Perić, gvardijan dr. fra Iko Skoko, župnik uzdolski don Miljenko Džalto, te scenarist i redatelj filma Marko Raguž.

Prigodan glazbeni program izvest će klapa Studenac iz Kruševa i solisti Ela Čule i Karlo Miličević.

Organizatori predstavljanja su župa sv. Ivana Krstitelja - Uzdol i HKZ Troplet, uz potporu Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna i Udruga proizišlih iz Domovinskog rata.