Mostar: Ograničiti kretanje i vožnju tijekom dana od 10 do 18 sati

Mostar, civilna zaštita
...od visokih temperatura zraka, koje su prognozirane za iduće dane.

Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić informirao je članove stožera o stanju protiv požarne zaštite na području grada. Istaknuo je kako je Vatrogasna postrojba Mostara ove sezone znatno spremnija nego ranijih godina, jer je izvršena značajna nabavka suvremenih materijalno-tehničkih sredstava te je izvršen prijem novih vatrogasaca.

Naglašena je potreba za odgovornim i savjesnim ponašanjem građana zbog povišenih temperatura zraka i opasnosti od izbijanja požara.

Upućen je apel građanima da u ljetnom razdoblju sa više pozornosti pristupaju svim radnjama koji mogu dovesti do izbijanja požara kao i da se lako zapaljive materije odlažu na propisani način.

Stožer civilne zaštite Grada Mostara upozorava sve pravne osobe du su dužna poduzeti preventivne mjere zaštite od požara što uključuje naročito redovito čišćenje i održavanje svih dvorišta i prostora koje koriste te osiguravanje protupožarnih putova.

Građani su pozvani da blagovremeno obavještavaju o svim eventualnim opasnostima od izbijanja požara ili samog požara na telefon 123 koji je dostupan 24 sata ili telefon broj: 558 253 do 16 sati.

Stožer civilne zaštite Grada Mostara preporučuje građanima da se ograniči kretanje i vožnja tijekom dana od 10 do 18 sati, da se prostorije ukoliko nisu klimatizirane, dobro prozrače tijekom noći ili rano ujutro.

Odijevati laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima (što je osobito važno za malu djecu). Nositi naočale s UV zaštitnim slojem, udobnu obuću, a tijekom dana češće piti manje količine tečnosti, najbolje prirodne sokove, limunadu ili vodu a smanjiti unos gaziranih pića.

Kronični srčani i bubrežni bolesnici, dijabetičari i osobe s visokim krvnim tlakom trebaju se posavjetovati s liječnikom o količini tečnosti koju trebaju unijeti te redovito uzimati terapiju. U ishrani se preporuča voće i povrće, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli te hrana s povećanim sadržajem bjelančevina, jer se time smanjuje potrošnja ugljikohidrata, a time i zamaranje i iscrpljenost.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH u iduća tri dana u BiH se očekuju visoke dnevne temperature zraka od 32 do 38, na sjeveru i jugu lokalno i do 40 °C.