Mostar nema koristi od turista?

Stari most

Već dugo vremena vodi se polemika o naplati ulaza u staru jezgru grada, eventualno na njegovo glavno obilježje, Stari most, ali odgovarajućih rješenja po ovom pitanju još uvijek nema. Direktor turističke zajednice Andrija Krešić kazao je kako je pitanje naplate ulaska u stari grad pitanje o kojem odluke donosi Gradska uprava Mostara jer Turistička zajednica nije ovlaštena bilo što naplaćivati.

Odluka Gradske uprave

"Mi kao turistička zajednica smo udruženje koje ne smije naplaćivati takve stvari, sredstva od naplate bi trebao ubirati grad", kazao je Krešić. Njegov osobni stav je da bi Gradska uprava trebala izraditi plan naplate i tu odluku provesti uz uvjet da cijena naplate bude realna i prihvatljiva.
"Osvrćući se na simbole svjetskih metropola u kojima pristupna karta košta i do nekoliko stotina maraka, zašto i u našem gradu ne bi funkcioniralo takvo što? Moje mišljenje je da se uvede minimalna naplata koju bi Grad mogao iskoristiti u uređenje i održavanje čistoće grada kako bi gosti bili što zadovoljniji", dodao je Krešić. Prema procjenama Turističke zajednice HNŽ-a, Mostar godišnje posjeti više od 850 tisuća turista koji se u najvećem broju ne zadržavaju u našem gradu, većina njih je samo u prolazu ili u jednodnevnom posjetu.

Zadržavanje gostiju

Grad Mostar nema velike koristi od turista uzmemo li u obzir činjenicu da se gosti ne zadržavaju u Mostaru, a pri tom imaju sasvim besplatnu mogućnost posjeta glavnim obilježjima. Turistička zajednica HNŽ-a nastoji promijeniti situaciju pronalazeći rješenja da baš Mostar postane grad gdje će turisti odsjedati i boraviti i do nekoliko dana nakon čega će iz našeg grada ići u kratki posjet bližim odredištima.
"To je ono na što stalno ukazujemo agencijama koje se bave dovođenjem gostiju. Želimo da prave takve aranžmane da baš naš grad bude destinacija za odsjedanje. Iako postupak ide polako, mali napredak se vidi. Nastojimo, ako ništa, da bude više onih koji borave duže u Mostaru nego onih koji samo prođu kroz naš grad", kazao je Krešić. U nastojanju da se gosti zadrže u našem gradu, Turistička zajednica HNŽ-a obavila je razgovore s nekoliko agencija da ubace u svoje ponude i interaktivni predstavu "Mostarske priče", u kojoj je na engleskom jeziku predstavljena povijest Mostara.

Dnevni list