FOTO  Mostar: Ilićani početkom godine dobivaju kanalizaciju

Ilići, Radobolja, Mostar, kanalizacija

Ilićani se nadaju kako će radovi ubrzo krenuti te kako će se pitanje kanalizacije u ovom naselju, nakon toliko godina čekanja, napokon i dovršiti.

Piše: Ivana Pervišević / Dnevni list

Pronaći vlasnike parcela

- Sve se ovo previše rasteglo. Nadam se sad, kad nema više nikakvih prepreka, da će se kanalizacijska mreža dovršiti do početka iduće godine. U suprotnom, kad krenu kiše, i kad razina Radobolje poraste, neće se moći ništa raditi, kazao je Darko Marojević iz Mjesne zajednice Ilići. Imovinsko-pravni predmeti koji su ranije kočili izgradnju kolektora koji bi išao uz samu Radobolju u dobra doba su se riješili, tako da su i te prepreke uklonjene te Marojević pojašnjava kako više ne bi trebalo biti smetnji i zastoja u radu.

- Devedeset posto imovinsko-pravnih predmeta je riješeno, najveći problem je bio naći prave vlasnike zemljišnih parcela, budući da znatan broj njih više neživi ovdje.

Također, odobrena su i sredstva od Grada za isplatu nadoknada, ukoliko se napravi šteta vlasnicima parcela prilikom uskopa uz Radobolju, kazao je Marojević.

Radovi na priključnim kolektorima su u dobra doba gotovi, uskoro bi se trebalo krenuti i s izgradnjom glavnog kolektora, kao i s izgradnjom kolektora uz rijeku Radobolju.

Značaj za grad

Ugovor o izgradnji kanalizacijske mreže na koju mještani Ilića čekaju više od sto godina potpisan je prije tri godine. Na početak radova također se dugo čekalo, tako su tek u svibnju prošle godine započeti radovi na priključnom kolektoru broj 1 na Vrelu u Hicima čime je i otpočela realizacija projekta kojim bi se trebao riješiti dugogodišnji problem mještana ovog naselja.

Za realizaciju projekta osigurana su financijska sredstva od kojih je Grad Mostar izdvojio 1,1 milijun maraka za izgradnju kanalizacijske mreže, a federalna Vlada 2,1 milijun. Treba istaknuti kako je ovsg projekt od velikog značaja ne samo za Iliće, nego i za cjelokupan Mostar. Rijeka Radobolja godinama je vrlo zagađena, a Izgradnjom adekvatne kanalizacijske mreže taj bi problem bio uvelike reduciran.