Gimnazija Mostar ima daleko najbolje učenike

gimnazija mostar, gimnazija fra grga martić, Mostar, učenici, škola, knjige, roditelji, učiteljica, učenik, priča, škola, školaraci, sindikat, sindikat učitelja HNŽ, savez samostalnih sindikata bih, Disgrafija, učenje

Nešto viša u postotcima je prolaznost učenika koji rade po federalnom planu i programu - 88,71 posto. Za razliku od ovogodišnjih rezultata osnovnih škola, gdje je postotak odlikaša viši od polovice ukupnog broja, u srednjim školama je situacija ipak malo drukčija. Najviše je učenika ovu školsku godinu ipak završilo vrlo dobrim uspjehom.

Hrvatski plan

Usprkos činjenici da je ukupan broj odlikaša u HNŽ-u 20 posto, što se čini kao relativno mala brojka, u Gimnaziji fra Grge Martića ima ih čak 51 posto, i to je uvjerljivo najveći broj petica u srednjim školama koje nastavu prate na hrvatskom jeziku. Iza nje s 30 posto odlikaša je Glazbena škola Ivana pl. Zajca te Gimnazija Mostar s 29,4 posto odlikaša. Stara gimnazija ujedno ima i najveći broj vrlo dobrih učenika, taj uspjeh ostvarilo je 49,5 posto učenika.
Prema podacima Zavoda za školstvo, u strukovnim školama najviše je dobrih - primjer je gotovo pa polovica učenika Prometne škole u Mostaru ocijenjena tom ocjenom na kraju drugog polugodišta.
Što se tiče negativno ocijenjenih učenika, s jednom ili dvije jedinice prednjači 18 posto učenika u Građevinskoj škole Jurja Dalmatinca, te Elektrotehnička škola sa 17 posto učenika s negativnim ocjenama.
Razred će ponavljati 0,6 posto učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i to najviše iz Stoca, Prozora i Čapljine.

Federalni plan

Malo veće brojke o prolaznosti i odlikašima dobili smo iz Pedagoškog zavoda u Mostaru, koji prati federalni plan i program u srednjim školama. Iako je i ovdje najviši ukupan broj vrlo dobrih, njih 34,40 posto, vrlo zanimljiv podatak je 79,40 posto petica u Gimnaziji Mostar s čak niti jednom dovoljnom i nedovoljnom zaključnom ocjenom - čime su gimnazije još jednom pokupile najveći broj odlikaša u svoje redove.
Od srednjih škola koje nastavu prate na bosanskom jeziku, najviše vrlo dobrih ima u Drugoj gimnaziji, dok je najviše dobrih iznjedrila Srednja tekstilna i poljoprivredna škola u Mostaru, u postotcima je to broj od 37,6 posto. Što se dovoljnih zaključnih ocjena tiče, najviše ih je u Srednjoj školi Konjic 3,8 posto. U ovoj školi je i 4,5 posto učenika s 3 ili više zaključene jedinice. No, iako je ukupan postotak negativno ocijenjenih u školama na hrvatskom jeziku viši,  "ponavljača" ipak ima više u školama koje rade po federalnom planu i programu - njih 1,50 posto.

Dnevni list