Mostar dobiva komunalne redare?

Mostar, Smeće, komunalni redar, šerif špago

Podsjetimo, na sjednici Skupštine HNŽ-a održanoj u četvrtak, razmatrao se prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima i uvođenju komunalnih redara koji će kontrolirati čistoću gradskih ulica. Šerif Špago, predsjedatelj Skupštine je istaknuo kako će zakon regulirati mnoge stvari koje do sada nisu definirane u oblasti komunalnih djelatnosti.

"Zakon će nakon donošenja imati efekta prije svega u tome da bude čišća okolina, da komunalna poduzeća bolje rade te da se naplaćuju usluge koje ona obavljaju, što je jedan od gorućih problema tih poduzeća. Jedna od novina u tom zakonu jeste uvođenje komunalnih redara, koji će biti svakodnevno na terenu i donositi potrebne mjere, odnosno tražiti od nadležnih inspekcija da reagiraju u slučaju kršenja zakona o komunalnoj djelatnosti", kazao je Špago.

Prizori gradskih ulica i kvartova zatrpanih smećem potvrđuju ispravnost mnogih građana koji na društvenim mrežama i putem nevladinih organizacija izražavaju nezadovoljstvo zbog stanjem (ne)čistoće grada.

„'Mostar je prenatrpan smećem. Rijetko se odnosi i te gomile su uzrok čestih zaraza'. ‘Stres doživim svako jutro kada izađem u grad. To je katastrofa, ugušiti ćemo se u vlastitom smeću'", neki su od komentara građana koje smo zatekli šetnjom gradom.

Činjenica je kako je u gradu na Neretvi gorući problem upravo nečistoća ulica. Donošenje zakona o komunalnim djelatnostima i uvođenju komunalnih redara će uvelike pomoći pri rješavanju ovoga problema s kojim se građani već godinama bore.

Dnevni list