Mostar: 30-ak radnika 'Tuša' ostalo na ulici, ne mogu ni na Zavod za zapošljavanje

bomba, tuš, Mostar, otkazi
... kao i na mogućnost pravovremene prijave na Zavod za zapošljavanje. Temeljem odluke o otkazu koju su im poslodavci uručili da potpišu, stoji kako je radni odnos zaključen 1. rujna i kako imaju pravo na 30 dana otkaznog roka, što, prema riječima djelatnika, nisu ispoštovali.

Nikakva prava
Od 1. rujna do 15. listopada, kada im je uručen otkaz, prošao je i rok od 30 dana za prijavu na Zavod za zapošljavanje. "Potpišemo li ove otkaze, gubimo sva prava! Poslali su nas na ulicu bez objašnjenja, potpisali su ugovore kojima su sebi omogućili prava, a naš rok za prijavu na Zavod za zapošljavanje je prošao", rekla je Radenka Zovko, jedna od djelatnica "Tuša". No, ne potpišu li radnici odluku o otkazu, neće moći dobiti svoje radne knjižice koje su za sada u rukama njihovih poslodavaca. Osim otkaza koji su dobili doslovno preko noći, "Tuš-trade" d.o.o.nije im uplatio ni plaću za rujan mjesec, polovicu listopada, kao ni doprinose zbog kojih neće imati pravo ni na naknadu za nezaposlene.
Iz Vlade su im poručili da se preko faxa obrate nadležnoj inspekciji u Bihaću, gdje je sjedište tvrtke u BiH.
"Poslat ćemo im dopis ili se obratiti Federalnoj inspekciji. Ovo je nehumano. ‘Tuš' još nije zatvoren, stečaj nije proglašen. Sve što želimo su bar naša prava na novo zaposlenje i na socijalnu i zdravstvenu zaštitu", rekli su okupljeni djelatnici.

"Tuš" u lošem stanju
Osim Mostara, poslovnice "Tuša" u Lukavcu, Sarajevu, Modriči, Doboju i Bijeljini također su stavile ključ u bravu. U odluci o otkazu, koju je direktor društva donio još 18. rujna, a koja je radnicima uručena 15. listopada, stoji kako je "Tuš-trade" d.o.o. Bihać, suočen s poteškoćama u poslovanju, u smislu smanjenja opsega posla, gubitka tržišta i negativnog poslovanja. Iz glavne poslovnice "Tuš-trade" d.o.o rekli su kako nemaju nikakve informacije o uručenim otkazima u Mostaru i kako se poslovnice diljem BiH zatvaraju. Zbog kojeg razloga, kaže, nije upućena.
Već dogledno vrijeme postoje informacije kako je vlasnik bosanskohercegovačkog lanca "Bingo" Senad Džambić zainteresiran za preuzimanje dvadesetak maloprodajnih objekata "Tuša", no ovaj posao, izgleda, još nije zaključen. Kako su nam javili iz "Tuš-trade" d.o.o. Bihać, ni oni nemaju provjerene informacije o Džambićevom poslovnom pothvatu.

Dnevni list