FOTO  Knjiga za djecu Na krilima ljubavi autorice Sonje Jurić predstavljena u Mostaru

Sonja Jurić predstavljanje knjige
Knjigu su predstavili urednik Alfine biblioteke Knjiga za mladež i književnik Božidar Prosenjak te recenzent dr. sc. Antun Lučić.

Malo je autora koji su u stanju napisati ovakvu knjigu, i trebalo je hrabrosti za to. Nisu u pitanju samo priče o djeci kojoj je potrebna posebna skrb, nego i o roditeljima koji se cijeloga života nose s problemom kakav u svojim mladenačkim snovima o ljubavi i izgradnji obiteljskoga gnijezda nisu očekivali.

I ponajviše, to su priče o nama, o našoj ljudskoj zajednici koja najčešće nije spremna, a samim time ni sposobna za ad hoc integraciju takvih osoba u normalan život. Važno je otvoriti vrata, odnosno onima koji se trude i rade ne postavljati zapreke i mnogo se toga može napraviti, kazao je Prosenjak, te istaknuo kako je ponosan što je ovakva knjiga upravno objavljena u Alfinoj biblioteci Knjiga za mladež.

Njezinim se uradcima nudi otvorenost za dijalog, čuvanje slobode i jednakopravnosti zdravih i manje zdravih koji pripadaju određenim stanjima i statusima, kazao je prof. Lučić te dodao, Sonjine kraće priče ili pričice pokretači su procesa usmjerenih na pobunu nježnosti i ostvarenje radosti.

Autorica Sonja Jurić je pozdravila sve prisutne i zahvalila svima na suradnji i potpori oko objavljivanja knjige: Nakladničkoj kući Alfa Zagreb, Ani Babić, uredniku i recenzentu Božidaru Prosenjaku, recenzentu prof. dr. Antunu Lučiću, lektorici Ivoni Baković, ilustratorici Anji Bartulović, te Dženadu Luliću koji je graficki urednik svih njezinih dosadašnjih knjiga i slikovnica. Također se zahvalila dekanu prof. dr. Mariju Vasilju koji je za promociju osigurao prostorije fakulteta.

Autorica je istaknula da je motiv njezinoga pisanja o djeci s posebnim potrebama želja da sva djeca rastu sretno i bezbrižno, bez ikakvih predrasuda, podjela i izolacija. A činjenica je da su djeca s posebnim potrebama na margini naše društvene zajednice i nisu prihvaćeni onako kako bi trebali biti.

Bez obzira na njihove tjelesne ili psihičke zdravstvene poteškoće trebamo ih prihvatiti s više razumijevanja i tolerancije. Jer sva djeca su naša djeca.

Na koncu se autorica zahvalila svima koji su došli na promociju knjige, posebno djeci koja su sudjelovala u programu, te citirala L. N. Tolstoja: RAZUM ME NIČEMU NIJE NAUČIO SVE ŠTO ZNAM OTKRILO MI JE SRCE.

Promociju su upotpunili učenici OŠ Petra Bakule Leon Lasić, Katarina Mihalj i Petra Sušac, OŠ Antuna Branka Šimića Josip Bošnjak i Gabi Rotim te učenici OŠ Ilije Jakovljevića Sara Majić, Luka Medić i Leon Raić-Kozarić koji su nam pročitali priče iz spomenute knjige.

Glazbom su obogatili cijelu promociju učenice Glazbene škole Brotnjo na violini Sara Brkić i Maja Prusina, pod vodstvom Irene Vučić, prof.

Kako je bilo na promociji pogledajte u našoj galeriji.