FOTO  Jesen na FPMOZ-u: Održan koncert Studija glazbene umjetnosti FPMOZ

fpmoz
...održan koncert Studija glazbene umjetnosti FPMOZ.

Program je vodila Maja Lasić koja je pozdravila i predstavila uvažene goste, a na samom početku njima se obratio domaćin koncerta dekan FPMOZ-a dr.sc.Mario Vasilj riječima:

Poštovani izvođači, poštovani posjetitelji, dragi gosti i uzvanici, dame i gospodo, dragi prijatelji. Dobro došli na koncert u sklopu Jeseni na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
Dopustite mi na osobit način pozdraviti naše drage goste i prijatelje iz Japana: gospođu i gospodina Nakazavu. Japan nije daleko, osobito ne Pula, u kojoj se, zbog zdravstvenih razloga gospodina Nakazave, oni trenutno nalaze, spriječeni u želji da se ponovno susretnemo. Upoznali smo ih u Napretkovu domu, ovdje u Mostaru, u sklopu 1000 koncerata za mir, koncertu koji je odsviran na violini koja je napravljena od drveta koje je, nakon velike nesreće, izbačeno Tsu-namijem u Japanu i koje je tako oplemenjeno rukama gospodina Nakazave i umijećem njegove gospođe, tu večer nam ispričalo priču jednog velikog naroda u borbi sa silama prirode, iskazivalo poštovanje velikom oceanu i još većem nebu u zemlji izlazećega sunaca.
Upravo na tom koncertu prošle godine rodila se ideja da ćemo napraviti kulturnu manifestaciju na našem Fakultetu i na prijedlog gospodina Nakazave nagovijestili smo ponovno okupljanje i ovu večer. Budući da je gospodin Nakazava najveći proizvođač violina poklonili smo mu jedno naše javorovo drvo. O drvu javorovu i njegovoj vezi s glazbom i našim narodom možemo pričati danima, jer su uz njega rasle naše priče o našoj prošlosti, uspostavljani naši identiteti i ispjevana nada u opstanak ovdje na svojoj zemlji. Od javora koji smo poslali iz BiH gospodin Nakazva je napravio violinu koja će večeras biti donirana našem Fakultetu.
I kao što kaže, parafraziram, jedna japanska poslovica uvijek treba sačekati kraj kako bi čovjek sredio dojmove i odredio vlastiti odnos prema događajima i vlastitim doživljajima, ja se ipak usudim reći: da smo dobili i da ćemo dobivati staru javorovu pjesmu, oplemenjenu rukama i ljubavlju gospodina Nakazave, njegovom plemenitošću i čežnjom za mirom i prijateljstvom među ljudima i narodima i da će ta naša stara pjesma procvasti u tisućama boja. I prije kraja znam da ćemo uživati u ovom koncertu i ljubavi koju ćemo osjetiti u glazbi koja tek slijedi. Jer će se na ruke gospodina Nakazave nadograđivati i druge ruke prepune ljubavi i nade i svi skupa ćemo uživati u ovim novim susretima s tonovima, melodijama i snovima.
Kako je uobičajeno da se novim violinama daje njezino ime, a budući da se nalazimo u Galerijskom prostoru kraljice Katarine Kosače, koji je kao nijedan drugi prostor u Mostaru ugostio i udomio glazbu i glazbenike, odlučili smo se za ime Katarina. Ta posljednja bosanska kraljica ovu zemlju je zavjetovala Svetome Ocu sve dok se njezina djeca ne vrate.
Javor je drvo koje ima inspiraciju u prošlosti, no naša su sjećanja uvijek povezana s nadom u budućnost, kao što je i naša ljubav uvijek okrenuta sadašnjosti i stoga dopustimo rukama, koje će večeras za nas izvesti melodije nježne čežnje za mirom i prijateljstvom među ljudima i narodima, da nas povedu u svijet melodija i ostvare čarobnu nadu trenutka.
Jesen na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru prerasta u kulturni iskorak našega grada koji nas povezuje s drugim ljudima i narodima. A našim dragim prijateljima koji su, vjerujem, u duhu s nama, gospođi i gospodinu Nakazavi, kojemu želimo što brže ozdravljenje, i još puno sretnih i uspješnih trenutaka u životu. Oni, iako nisu nazočni, večeras su nam donijeli ljubav svoga velikog japanskog naroda. Završit ću jednom japanskom poslovicom: More je veliko zato što i male rijeke ne podcjenjuje.
Još jednom sve Vas skupa pozdravljam i želim Vam beskrajni užitak u večerašnjem glazbenom vremeplovu, svako Vam dobro i živjeli.

Nakon toga je dekan Vasilj kao dar primio violinu koja je napravljena od drveta javora a  svojim ju je rukama oplemenio gospodin Nakazava, koji nažalost zbog zdravstvenih razloga večeras nije nazočio koncertu u prepunoj Galeriji Katarine Kosača.

Nakon toga je uslijedio koncert koji je oduševio sve nazočne.

Sve fotografije s koncerta u GALERIJI

HERCEGOVINA.info