Janja Marušić: Dane Studentskog zbora ćemo otvoriti koncertom Društva Hercegovine za društva Bosne

janja marušić
Više o ovom projektu i samom radu Studentskog zbora za treci.ba rekla je Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Kakvi su studenti, jesu li aktivni ili pasivni po pitanju Studentskog zbora?

U radu Studentskog zbora kroz Predsjedništvo te studentske predstavnike je uključeno oko 100 studenata. No, kada govorimo generalno o aktivnosti studenata, iz godine u godinu vidimo konstantan rast kroz razne projekte, časopise, studentske organizacije. Nadalje, jako sam zadovoljna što je Studentski zbor ove godine financirao preko 50 studentskih projekata.

Kakvi su planovi Studentskog zbora?

Trenutno su u tijeku besplatni tečajevi, gdje približno 3000 studenata usavršava svoja znanja i vještine ili pak uči nove. Ove godine smo studentima ponudili 7 tečajeva koje su na obostrano zadovoljstvo iznimno prihvatili. Radi se o tečajevima njemačkog, engleskog, francuskog, znakovnog jezika, plesa, baleta i tečaja samoobrane. Znakovni jezik je novitet i iznimno sam ponosna na zainteresiranost studenata. Nadalje, moram spomenuti predavače koji su dobili prliku da praktično iskoriste svoje znanje.

Aktivno se radi na izmjeni Pravilnika o Studentskom zboru kao i pokretanju fondacije za studente u teškoj materijalnoj situaciji koji bi trebao povećati senzibilitet prema nadarenim studentima koji nisu u mogućnosti plaćati školarine.

I naravno, sada već tradicionalni Dani Studentskog zbora koji počinju ovaj tjedan.

Što nudite ove godine u Danima Studentskog zbora 2015.?

Radi se o velikom projektu koji traje gotovo dva mjeseca, a nudi bogat i raznovrstan sadržaj studentima. Brojne aktivnosti su podijeljene u edukacijske, kulturne, zabavne i sportske sadržaje. Ove godine sportski sadržaji će se većinom održavati u kampusu u Rodoču. Ideja je povezati dva kampusa, samim time i studente. Ovom prilikom se želim zahvaliti vodstvu Katedre fizičke kulture na susretljivosti te ne sumnjam u dobru suradnju, kao ni u to da će se pokazati kao dobri domaćini.

Pravo sudjelovanja imaju svi studenti Sveučilišta u Mostaru, te za prijavu na bilo koje natjecanje je potreban samo index.

Otvorenje Dana zbora je predviđeno u četvrtak 23. travnja manifestacijom humanitarnog karaktera. Radi se o koncertu „Društva Hercegovine za društva Bosne". Ideja je da se od prikupljenog novca pomogne očuvanju kulturne baštine područjima koja su stradala u prošlogodišnjim vremenskim prilikama koje su pogodile državu. Potom će biti upriličena predstava „U godinama gladi" u izvedbi HKUD „Didak" Gradnići.

Prošli tjedan je izveden spontani preformans 147 za Keniju, jeste li zadovoljni akcijom?

Cilj akcije je bio skrenuti pozornost javnosti na tragediju te pokazati sućut i solidarnost s obiteljima žrtava. Akademska zajednica se ujedinila u preformansu, a sama inicijativa je krenula od Europskog studentskog parlamenta. Naravno, drago mi je da je Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru bio dio iste.

Marija Begić