Jadranka Modrić na čelu Generalnog konzulata RH u Mostaru

hrvatska i eu zastava

Ova odluka donesena je nedavno, a stupila je na snagu od 1. kolovoza od kada je gospođa Modrić i formalno na čelu najvećeg Generalnog konzulata koji Republika Hrvatska ima u svijetu, piše Večernji list BiH. Konzulica Modrić je od prošle godine u diplomatskoj misiji u Mostaru, a prije toga u BiH je bila angažirana i u Generalnom konzulatu RH u Banjoj Luci. Tu je također jedno vrijeme obnašala dužnost konzulice gerant, što je praktično posao vršitelja dužnosti do imenovanja stalnog diplomatskog predstavnika.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Modrić je zaposlena od 2000. godine, dok je u Mostaru od prošle godine na službi. Ona je na tome mjestu naslijedila Dragana Matijevića koji je u međuvremenu promaknut u više diplomatsko zvanje, konzula savjetnika, te će ostati angažiran u Mostaru do okončanja trogodišnjeg mandata sljedeće godine. Matijević je bio na čelu Generalnog konzulata RH godinu dana otkako je Mostar napustio Velimir Pleša i imenovan generalnim konzulom RH u Subotici. 
Imenovanje Jadranke Modrić na čelo GK RH u Mostaru došlo je iz Ministarstva vanjskih poslova, dok se imenovanje stalnog diplomatskog predstavnika u generalnim konzulatima odvija uz suglasje predsjednika i premijera Republike Hrvatske.

Prvo veliko iskušenje, uz izdavanje osobnih dokumenata i potvrda, po čemu je mostarski konzulat poznat, bit će i predstojeći izvanredni izbori koji će se u BiH i dijaspori održavati dva dana, 10. i 11. rujna. Kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo, birači moraju podnijeti prijavu mailom, doći osobno ili pak poslati faks na jednu od adresa četiriju diplomatsko-konzularnih predstavništva u BiH ili se pak izvanredno registrirati na dan izbora.

Vecernji.ba