HRS: Čemu gradske službe, ako ne rade svoj posao?

hrs
Obavljaju se radovi i kopanja prometnica radi postavljanja kolektora, bez da se u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa obilježilo prometnice(Članak 151: branicima obilježenim crvenom i bijelom bojom, opremljeni refleksnim staklima ili presvučeni reflektirajućim materijalima, sa postavljenim treptajućim svjetlima) koje vode prema mjestu izvođenja radova, kao i same prometnice gdje se radovi izvode. Radi ovoga, redovito se događa da veliki kamioni, kao i brojna osobna auta jednostavno zalutaju unutar naselja, stvarajući ogromne gužve. U naseljima u kojima se izvode radovi, radi otežanog ili onemogućenog prolaska vozila komunalnih poduzeća, gomila se otpad. Međutim, vrhunac je postavljanje ogromnog svjetlećeg billboarda, kao i niza drugih reklamnih površina, ne samo protivno Zakonu o sigurnosti prometa, nego i bez dozvole Odjela za urbanizam, što je potvrdila i načelnica Marina Deronjić.

GO Mostar HRS-a je u više navrata o svemu ovome pisao, javno prozivao, ali uzalud. S toga smatramo skandaloznim poziv načelnice za urbanizam da „građani i vozači kome sve ovo smeta upute žalbe inspekcijskim službama". Ona, kao i ostale službe u gradskoj upravi grada Mostara, morale bi znati kako oni prvenstveno moraju raditi po službenoj dužnosti. Šef službe za inspekcijske poslove g. Hilmo Đidelija morao bi reagirati po službenoj dužnosti, primjerice, na činjenicu kako od reflektirajuće i jake svjetlosti ogromni billboarda žitelji u ulici Stjepana Radića moraju spavati sa sunčanim naočalama, dok se vozačima preporučaju one za zavarivanje. Dok Đidelija ignorira reflektirajuće svjetlo, Šef službe za komunalne poslove i okoliš g. Stjepan Šaravanja, primjerice, ne reagira što kod Prve osnovne škole, kao i u Franjevačkoj ulici i Bulevaru, gdje bi reflektirajuća svjetla po Zakonu morala označavati radove, tih svjetala nema, tako da je sreća što nitko do sada u noćnim satima nije upao u iskopane rupe ili udario u parkirane strojeve. Svi oni, na čelu sa doživotnim gradonačelnikom Bešlićem, morali bi reagirati na činjenicu da vlast u gradu polagano preuzimaju štakori.

Činjenica kako u Mostaru nema izbora već godinama ne smije i ne može biti isprika za nerad i neznanje. Pozivamo inspekcijske službe da provjere da li se reklamne površine u gradu postavljaju u skladu sa zakonom. Također, pozivamo službu za komunalne poslove i okoliš da provjere održavanje prometnica, kao i redovitost odvoženja otpada. Ovim putem želimo ih podsjetiti da svoje plaće primaju zahvaljujući građanima Mostara i da bi bilo krajnje vrijeme da počnu raditi u interesu tih građana. Sve njih zajedno, na čelu sa g. Ljubom Bešlićem, pozivamo na odgovornost. Kad je govorio o Mostaru kao Las Vegasu, nismo ni razmišljali da misli na Las Vegas s početka 20. stoljeća.

Gospodo, ili radite posao za koji ste plaćeni, ili odstupite sa funkcija.

G.O. Mostar HRS