FOTO  HNS Plus - Kniževna večer sa Ivanom Šojat

Ivana Šojat, HNK Mostar

...HNS-a BiH, u petak 6.5. u 20h u HNK Mostar bit će upriličeno svečano otvorenje ovog projekta iz kulture i to književnom večeri s osječkom književnicom i prevoditeljicom Ivanom Šojat.

Ivana Šojat će se u sklopu HNS PLUS programa po prvi put predstaviti mostarskoj publici kroz razgovor o književnosti, kulturi, umjetnosti te iznijeti impresivne detalje iz života poput onog da se kao studentica matematike i fizike s nepune 22 godine prijavila u dragovoljnu postrojbu i sudjelovala u obrani Republike Hrvatske.

Ivana Šojat zapažena je i nagrađivana književnica, prevoditeljica, urednica kazališnih izdanja HNK Osijek gdje je donedavno bila i altistica u operi ove kazališne institucije.

Njen roman Jom Kipur objavljen u Frakturinoj nakladi 2014. godine, razlog je zbog kog je hvale i kritičari i publika.
„Trenutak u kojem hrvatski branitelj Josip Matijević, dragovoljac Domovinskog rata, ulazi u ordinaciju i odluči da će se povjeriti mladome psihijatru Grguru Romiću jedan je od onih prekretnih trenutaka u izboru svakog pojedinca da promijeni sebe. Josip Matijević, ratnik koji je branio Osijek i Vukovar te preživio srpske logore, čovjek je koji se ne može pomiriti s nepravdom, opterećen obiteljskim nasljeđem i svakodnevnom političkom situacijom. Doktor Romić drugi je, drugačiji, mlad, neiskusan, posvojeno dijete, nepriznat od kolega, te se želi dokazati ili pobjeći. Razgovori u kojima se ne zna tko je pacijent, a tko liječnik pokazuju svu dubinu trauma koje poput demona opsjedaju hrvatsko društvo opterećeno novim i starim podjelama, nezaraslim ranama, zločinom i kaznom" isječak je iz romana Jom Kipur.

Otvorenjem HNS PLUS programa u petak 6.5. u HNK Mostar u 20h počinje prvi ciklus HNS-ovog programa koji će trajati sve do 15 lipnja 2016. godine.

U više od mjesec dana programske aktivnosti HNS PLUS će se održavati u Mostaru, Tuzli, Travniku, Širokom Brijegu, Posušju i Kiseljaku. U suradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem, Filozofskim fakultetom i FPMOZ-om Sveučilišta u Mostaru, program HNS PLUS publici će predstaviti postignuća institucija iz kulture, udruženja kao i pojedinaca.

HNS PLUS programom sadržava književnu večer s Ivanom Šojat, promociju knjige bh. književnika Elisa Bektaša, gostovanja HNK Mostar u Travniku i Tuzli s predstavom Meštar, nastupe Gradskog kazališta mladih Vitez u Posušju i Širokom Brijegu, koncert Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika u HNK Mostar, književnu večer s Nebojšom Lujanovićem u Kiseljaku i Josipom Mlakićem u HNK Mostar.
Organizator projekta: Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH

Voditelji projekta: Gloria Lujanović i Stipan Zovko
Partneri: HNK Mostar, Filozofski fakultet i FPMOZ Sveučilišta u Mostaru

Ulaz na sve događaje u sklopu HNS PLUS programa je besplatan.