Govor Dekana FPMOZ-a Maria Vasilja na današnjoj promociji

promocija

Sve nazočne na promociji pozdravio je Dekan FPMOZ-a prof.dr.sc Mario Vasilj riječima:

Poštovana rektorice, prorektori, kolegice i kolege dekani, cijenjeni profesori, asistenti i suradnici, uvaženi gosti, dragi diplomanti, poštovani roditelji i obitelji naših diplomanata.

Sve Vas iskreno pozdravljam u ime Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i zahvaljujem Vama, uvaženi gosti i uzvanici, što ste svojom nazočnošću uveličali ovo naše slavlje: promociju 510 diplomanta: 175 magistara struke, 302 prvostupnika, 23 profesora, 4 nastavnika i 6 trenera.
Danas je velika radost. Nikoga nema u ovoj dvorani tko nije ispunjen ponosom i zadovoljstvom. Svi se radujemo uspjehu.

Danas će biti veselo i tako treba biti. Imamo što slaviti. Vi, Fakultet i naše društvo, koje je bogatije, snažnije za Vas i Vašu osposobljenost. Jedna mudrost nas upozorava: Prestanite razmišljati o svojim granicama, počnite otkrivati svoje mogućnosti. Kao što to vrijedi za pojedinca isto tako vrijedi i za društvo u cjelini. Potreban je novi poticaj. Novi zamah. Vi, mladi, obrazovani ljudi ste ta nova snaga, nova energija koja može potaknuti uspavani narodni genij.

Mi kao pojedinci, ali i društvo u cjelini, moramo stalno učiti, moramo se otvoriti novim mogućnostima, istraživati nove putove. Veliki slikar dvadesetog stoljeća Pablo Picasso jedne prigode je rekao: Tko želi nešto naučiti naći će način; tko ne želi naći će izgovor. Vi ste svjedoci istine koja se krije u ovim riječima. Znali ste svoj cilj , uložili ste veliki trud, niste odustajali i danas ovdje svi zajedno s Vama slavimo.

Iz Vašeg uspjeha i iz Vašeg pristupa svi skupa možemo učiti i postupiti kao zajednica na isti način.
Od poteškoća i problema ne treba bježati s njima se treba suočiti na odgovarajući način. Kao što Sveti Augustin moli: Bože, ne tražim lakši teret, već snažnija ramena. Mi se kao pojedinci i narod ne trebamo bojati problema koji stoje pred nama nego ih shvatiti kao izazov. U tom smislu svatko u svom dijelu posla treba činiti sve što je u njegovoj moći i doprinijeti zajedničkom uspjehu.
Ovaj naš današnjih blagdan i rastanak s nekima od Vas nije trajan, jer smo uvjereni da smo postupali i po onoj mudroj izreci da onima s kojima radimo nisu potrebni naši konopci, već krila. I ako su bila satkana od ljubavi, na tim krilima će često svraćati k nama. Mi smo uvjereni da ćete se uvijek iznova rado vraćati našem Fakultetu, a mi ćemo Vam uvijek biti na usluzi.

U svemu nas je vodila ljubav za Vas, Vaš uspjeh i nikakva druga sila zato nam nije bila potrebna. Jer kao što je rekao Charlie Chaplin: Sila nam je potrebna samo kad želimo učiniti nešto loše. Inače je ljubav dovoljna da se učini sve ostalo...
Svima još jednom iskreno čestitam.
Svako Vam dobro i živjeli.

HERCEGOVINA.info