Fra Iko Skoko: Kad pomogneš jednom mladom čovjeku studirati - puno si pomogao

studentski dom, Mostar, donacije, fra Iko Skoko, studentski dom, imovinsko stanje, Mostar, studenti, studentski dom
Mnogi od njih su slabijeg imovinskog stanja te se zbog njih u Mostaru gradi novi studentski dom.

U kojoj fazi je izgradnja doma, kada će se prvi studenti useliti u dom?

Izgradnja studentskog doma, pučke kuhinje i Međunarodnog centra u Mostar je u prvoj fazi. Priprema se šesta ploča. S tim da već ima podrum, u prizemlju dvorana, kuhinja, na prvom katu tri ureda i blagovalište, na drugom katu su sobe (19) i dvije učionice. Sad se priprema treći kat. Trebalo bi još uraditi jedan kat i mansardu. Hvala Bogu i darovateljima, a ima ih preko 3.000, do sada smo skupili skoro 4.000.000 KN, a treba nam nešto više od 12 milijuna. Popis darovatelja može se vidjeti na www.dompes-mo.com i https://www.facebook.com/ domuspanisetspiritus. Hvala svima. Neka Bog blagoslovi sve naše darovatelje.

Tko će sve moći ostvariti pravo na dom?

Studentski dom namijenjen je studentima slabijih materijalnih mogućnosti i onima iz obitelji u kojima ima više studenata, a pučka kuhinja svima koji nemaju svagdašnji kruh.

Koliki je planirani kapacitet doma?

Počeli smo s namjerom da bude za 100 studenata, ali budući da su potrebe velike povećali smo kapacitet na 150 studentskih kreveta.

Od kuda sredstva za ovaj projekt?

Od običnih ljudi, preko župa, samostana i misija do Vlade Republike Hrvatske, ministarstva financija F BiH i ministarstva financija BiH. Vlada Republike Hrvatske nam je do sada dala 2.400.000 KN! Najviše! Naravno da poštujemo i od srca zahvaljujemo i onim darovateljima koji su nam dali nekoliko kuna. Oni su dali upravo kao i ona udovca iz evanđelja, sve što su imali. Hvala im!

Kako je došlo do ideje za izgradnju doma?

Potrebe su velike. Ima mladih koji bi željeli studirati, ali ne mogu. Kad pomogneš samo jednom mladom čovjeku studirati puno si pomogao! Zatim, mi fratri smo počeli s visokom školstvom u Hercegovini 1895. Zato smatramo da se trebamo na neki način uključiti u visoko školstvo i danas. Na ovaj način se uključujemo kroz odgoj studenata, a neizravno i na kvalitetu studija. Ovo je sigurno dobar projekt.

Hoće li smještaj za studente koji ostvare pravo na dom biti potpuno besplatan ili će nešto plaćati? Od kuda planirate dobivati sredstva za održavanje doma kada se on otvori?

Netko reče lako je nešto napraviti, ali teško održavati. Netko mora platiti vodu, električnu energiju, održavanje zgrade... Mi ćemo pokušati omogućiti studentima da preko raspusta za Božić i Uskrs, te posebno preko ljeta ostanu u domu i rade s turistima, jer je studentski dom udaljen samo 300 m od Starog mosta u Mostaru, kojeg posjeti godišnje milijun osoba.

U grad na Neretvi studenti dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, no studiranje nije jeftino i mnogi od njih nisu u najboljoj financijskoj situaciji. Može li se još kako pomoći studentima?

Može, a i veće se pomaže kroz stipendije i subvenciju postojećih studentskih domova. To je sve nedostatno, zato treba tražiti i druge mogućnosti.

Osim doma tu će biti i pučka kuhinja te Međunarodni centar za dijalog. Recite nam nešto o tome?

Svaki grad treba graditi pravedni mir i dijalog. To nije dužnost samo čelnih osoba, nego svih nas. Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, a sada i Domes (Domus panis et spiristus) kako zovemo ovu novu zgradu nalaze se na ulici koja je bila bojišnica. Zato smatramo baš na toj ulici treba izgraditi centar za dijalog. Nažalost, u Mostaru je velik broj nezaposlenih, mislim blizu 40%, posebno mladih. Ima osoba koje stvarno nemaju kruh svagdašnji. Zacijelo treba postojati i pučka kuhinja. A mi smo fratri baš pozvani pomagati onima koji su najpotrebniji!

Recite nam još nešto o projektu Laudato obiteljske televiziji, što ona znači ljudima u Bosni i Hercegovini?

Čestitam na projektu Laudato tv. O njoj se sada govor među fratrima, časnim sestrama i svećenicima. Još nije prodrla među obični puk, ali hoće brzo. Zacijelo ljudi vole cjelovite i točne informacije te se s prvom nadaju da će takve informacije dobivati preko vaših programa.

Josip Bartulić

Izvor: Laudato.hr