FOTO  FPMOZ: Dekanov govor na predstavljanju monografije Matka Trebotića

FPMOZ, prof.dr.sc Mario Vasilj
Na predstavljanju monografije nazočnima se obradio dekan FPMOZ-a prof. dr. sc. Mario Vasilj riječima:

Poštovani umjetniče, cijenjeni predstavljači, dragi gosti, uzvanici i posjetitelji ovog prekrasnog društvenog događaja. Čast mi je pozdraviti vas u ime studenata, suradnika, asistenata i profesora Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i u ime Filozofskog fakulteta i njihovog cijenjenog dekana i našeg dragog prijatelja profesora doktora znanosti Zorana Tomića. Dobro nam došli.
Na početku mandata u najavi smjera djelovanja rekao sam da nam je cilj uvijek ići naprijed, da ne prihvaćamo logiku po kojoj treba zastati ili vratiti se koji korak unatrag, jer život ne čeka niti zastajkuje. Vrijeme nas nepovratno vuče u nove izazove i stoga držimo našom obvezom neprestano napredovati ako nije moguće velikim koracima moguće je malim koracima i primjerenom brzinom.
Ovo za nas bitna spoznaja stečena iskustvom ima dopunu koja glasi: istina je treba ići samo naprijed, ali pravim putom. A da smo na dobru putu potvrđujemo uvijek i iznova našim doprinosom zajednici u kojoj živimo. Naš prinos, što nas iznimno raduje, prepoznat je u našoj društvenoj sredini kao i naša plemenita nastojanja i društveno korisno djelovanje.

Ne tako davno imali smo ovdje u Mostaru, u organizaciji Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, izložbu umjetnika Matka Trebotića. Bio je to događaj ispunjen ljepotom. Čisti užitak promatranja svijeta otkrivenog za nas, iznova viđenog, drukčijeg i preobraženoga . Upravo onako kako je Jonathan Richardson rekao :Samo umjetnost može svijetu udahnuti privid stvarnog života, a stvarni život maštovito preobraziti u čudesan oblik snova.

A danas, na naše zadovoljstvo, imamo čast ponovno družiti se s našim umjetnikom i dragim prijateljem Matkom Trebotićem. Pred nama je monografija njegovih likovnih djela, trag u vremenu i prostoru. Trag jedne duše, jednog srca i jednog uma ostavljen da posvjedoči da smo imali jednoga od nas koji je znao kistom zaustaviti vrijeme i dodirnuti Vječnost.
Sve Vas skupa još jednom pozdravljam i zahvaljujem vama dragi posjetitelji i ljubitelji likovne umjetnosti što ste svojom nazočnošću uveličali predstavljanje monografije.
Svako Vam dobro. I živjeli.