FOTO  Cijena paljenja Mostara veća od 1,6 milijuna KM

prosvjedi, Mostar, Mostar, paljenje, prosvjedi, šteta

Od rušilačkog pohoda vandala ulicama Mostara prošlo je skoro tri mjeseca. Tada su zapaljeni zgrada Vlade HNŽ-a, Gradska uprava, Vijećnica, te zgrade HDZ-a BiH i SDA. Od tada do danas radile su se procjene šteta na spomenutim objektima.

Vlada HNŽ-a

Vlada HNŽ-a je prva završila ovaj posao, a stručnjaci su procijenili kako je počinjena šteta od 390.000 maraka. - Veći dio uništenih objekata je obnovljen. Trenutačno je u tijeku nabava opreme i očekujemo kako će i ovaj posao uskoro biti završen - rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a. Ovaj proces nešto sporije ide u Gradu Mostaru. Sudski vještaci još nisu završili posao, a o obnovi objekata još se ne razmišlja. - Posljednji podaci govore kako će šteta biti oko 600.000 maraka. Grad nema novca za obnovu uništenih objekata i ne znamo kada bi mogla početi sanacija - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi i dodali kako su netočne informacije o prodaji zapaljenih objekata.

- To su netočne i zlonamjerne informacije - zaključili su u Gradskoj upravi Mostara. Zapaljena zgrada HDZ-a je najbrže obnovljena od svih zapaljenih objekata u gradu. Ni tu šteta još uvijek nije procijenjena, ali zato postoje grube procjene.

Traje zbrajanje

- Prema onome što smo već platili za obnovu i prema onome što još trebamo uraditi, može se reći kako šteta nije manja od 400.000 maraka. Posljednju riječ o ovome pitanju će imati sudski vještaci čiji nalaz očekujemo - rekli su nam sugovornici iz HDZ-a BiH. Slična je situacija i u SDA. Članovi ove stranke jučer su nam rekli kako samo znaju da je šteta stopostotna, ali i oni očekuju nalaze stručnjaka koji se bave točnim brojkama. - Prema izvješćima policije, šteta u našim uredima je bila stopostotna. Ako ćemo govoriti o nekom iznosu, onda možemo slobodno procijeniti kako je šteta oko 200.000 maraka - rekli su nam jučer u mostarskom SDA. Točni rokovi za izradu procjena šteta nisu postavljeni, te se ne zna kada će sva izvješća biti konačna. Ono što se može očekivati je niz sudskih tužbi i potraživanje šteta od onih čije su zgrade zapaljene. Od koga će se tražiti naplata štete, još uvijek nije poznato. Zbrajajući sve podatke o šteti dolazi se do brojke kako je ukupna šteta od prosvjeda u Mostaru 1,6 milijuna KM ili veća. Tek kada se objave sva izvješća, moći će se dobiti precizniji podatak o tome koliko je nekoliko desetaka ljudi napravilo štete za samo dva sata rušilačkog pohoda. Događaji koji su se odvili u Mostaru 7. veljače vratili su grad u ratne godine. Većina građana ovoga grada je osudila rušilački pohod, te su poručili kako svi prosvjedi ne smiju imati nasilni karakter.

Vecernji.ba