Blagaj kod Mostara: Podrumi poplavili preko noći

Građani Blagaja ne pamte ovoliki vodostaj rijeke koji je preko noći nadošao. Kuća na kojoj je nastala šteta prilikom izlijevanja rijeke iz svog korita pripada obitelji Zaima Sarića. Ona se nalazi u neposrednoj blizini rijeke. Voda je preko noći poplavila dvorište i ušla u podrum.

Manja šteta

"Voda mi je doslovce ušla u kuću. Ja ne pamtim da je do sada ovakvo stanje ikad bilo. Točno je da rijeka svake godine pomalo nadođe. Međutim, ovog puta je nadošla toliko da mi je poplavilo dvorište, podrum i kokošinjac", kazao je Zaim Sarić. U podrumu koji je pod vodom Zaim je posjedovao inkubator u kojem su bila jaja.
"Nakon izlijevanja rijeke nekoliko kokoši mi je uginulo, a uz pomoć susjeda sam uspio spasiti većinu njih, kao i piliće i zečeve. Nažalost, mislim da će mi inkubator s jajima koji se nalazi u podrumu propasti", dodao je Sarić.

Izlijevanje rijeke

U posljednjih nekoliko dana pale su ogromne količine kiše koje su prouzrokovale štete na još nekoliko kuća. Voda je došla i do kuće Adnana Đulimana."Moja kuća je uz ušće male rijeke Posrt koja se ulijeva u rijeku Bunu. Korito rječice već godinama nije očišćeno pa je došlo do nanosa zbog čega se jedan dio rijeke izlio", kazao je Adnan. Ovakvo stanje, prema Đulimanovim riječima, ipak nije ništa neobično jer se rijeka Buna svake godine izlije. Ono što građani smatraju adekvatnim rješenjem jest to da se krene s ozbiljnijim čišćenjem korita rijeka, što kod nas do sada nije bila praksa.

Dnevni list