Međunarodni dan volontera - 05.12.2013

vijeće mladih, volonteri, Posušje

Volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Na svijetu je danas više od 1,2 milijarde mladih sa nevjerovatnim potencijalom za rješavanje izazova i pokretanje promjena. Volontiranje mladima pruža priliku da steknu poslovne vještine, aktivno doprinose svojim zajednicama i globalnom društvu, te razvijaju svoje liderske kapacitete.U Posušju djeluje mnogo mladih volontera na raznim područjima, koji svoje slobodno vrijeme kvalitetno organiziraju, te svojim volonterskim radom doprinose razvoju naše zajednice i cijelog društva BiH.

Ovakvu situaciju možemo prenijeti na Zapadnu Hercegovinu, ali i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, taj broj aktivnih mladih u postotcima je veoma mali. 85% mladih je u BiH se ne bavi volonterstvom,a 75% nije uključeno u neformalno obrazovanje. 95% mladih u BiH ne prima stipendiju, samo 50% mladih je zaposleno u vlastitoj struci, 96% mladih čulo za podmićivanje pri zapošljavanju, dok 79% mladih misle da im obrazovanje neće pomoći pri zapošljavanju. Ovo su podaci iz "Istraživanja o mladima BiH-Glasovi mladih".

Sličnu situaciju vidimo i u našoj općini i našoj županiji. Svakodnevno slušamo priče o spriječavanju odlaska mladih ljudi, odnosno "mozgova" iz naše države, ali ne vidimo konkretne primjere po pitanju da se nešto protiv toga poduzima. Mi mladi moramo biti nositelji promjena, promjena koje će nas na neki način izvući iz ovakve situacije.
Upravo zbog toga je nužno povezivanje nas mladih iz Zapadne Hercegovine, zatim pružanje ruke partnerstva svim mladim ljudima u BiH, kao i susjednoj RH. Činjenica je da jedino tako možemo graditi naše društvo, bolji suživot i ljepšu budućnost.

Dragi moji mladi prijatelji,kolege i suradnici iz Posušja, aktivni mladi iz svih općina Zapadne Hercegovine i cijele BiH, volonterke i volonteri, želim vam sretan Međunarodni dan volontera/ki i zahvaljujem vam se što poklanjajući svoje vrijeme, vještine i entuzijazam zajednici svakodnevno gradite zdraviji, humaniji i s pravom rečeno-sretniji svijet.

Mate Lončar, predsjednik Vijeća maldih općine Posušje