SKANDALOZNO Međugorje: Otvaraju 5 km autoceste, a nisu izgradili pristupnu cestu

cesta
Na taj će način u prometu biti dionica Kravice - Bijača dužine više od deset kilometara i bit će spojena preko autoceste A1 u Hrvatskoj.

Nova poddionica Zvirovići - Kravice duga je nešto više od pet kilometara i u svome sastavu ima dva mosta Trebižat i most Studenčicu, Pavlovića vijadukt te Tunel Bijelu Vlaku. Novac je osiguran 2010. godine, a radovi su počeli 2012. Ugovor s EBRD-om koji je dodijelio kredit potpisan je na 61,6 milijuna eura koji je u dva navrata amandmanima poskupljivan.

Najprije je izgradnja autoceste produžena za tri mjeseca, a vrijednost za 2,9 milijuna eura, a drugi put za 3,3 milijuna te završetak radova predviđen za 4. listopada. Iako se kasni sa završetkom radova, otvaranje ovog dijela autoceste je predizborno tempirano jer je spojna cesta koja vodi prema Zvirovićima u iznimno lošem stanju, piše Večernji list.

Gotovo da se može reći kako nakon izlaska s autoceste nedaleko od Međugorja, spojna cesta koja od Zvirovića vodi prema Prćavcima odnosno Miletini je u rangu makadamske u što su se novinari Večernjeg lista uvjerili provjerom i na samom terenu u Miletini. I zbog sanacije tog dijela regionalne ceste, je rok gradnje cijele autoceste pomaknut do 4. listopada, a što, pak, znači da će pristup biti blokiran sljedećih dana kada počne sanacija.

S druge, pak, strane osim lokalnome stanovništvu, i dalje će za većinu vozača spoj na ovu cestu ostati puka avantura. Do najbližeg spoja autoceste može se iz pravca Mostara doći na dva načina. Jedan je preko Čapljine, gdje treba skrenuti prema Trebižatu i na kraju toga naselja uputiti se desno prema Prćavcima odakle cesta dalje vodi do spoja. Drugi, pak, pravac od Mostara vodi prema Čitluku i dalje Tromeđi, a zatim je potrebno nastaviti prema Miletini i spoju Zvirovićima, navodi Večernji list.