Međugorje: Oko 100 tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta na 33. obljetnici Gospina ukazanja

Međugorje, Vatikan, Međugorje, obljetnica
Mise su slavljene od 5 sati, a središnje misno slavlje u 19 sati predvodio je fra Branimir Musa, župnik u Tihaljni. Večernjoj misi prethodila je molitva krunice.

Kao i svakog 25. u mjesecu od 22 sati do 23 sati upriličeno je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, nakon čega se nastavlja redovito mjesečno cjelonoćno klanjanje do 7 sati ujutro.

U Međugorje su u srijedu od ranijih jutarnjih sati pristizali brojni hodočasnici. Osim hodočasnika iz BiH i Hrvatske, u Međugorju se trenutno nalazi i hodočasnici iz Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Irske, SAD-a, Rumunjske, Kine, Vijetnama, Portorika, Slovenije, Poljske, Belgije, Slovačke, J. Koreje, Švicarske, Austrije, Španjolske, Albanije, Brazila, Hong-Konga, Meksika, Ukrajine, Libanona, Kanade, Kolumbije, Litve, Latvije, Portugala, Šri Lanke, Argentine i Urugvaja.

Osim na hrvatskom jeziku, mise su slavljene i na jezicima hodočasnika, a tijekom dana slavljena je 21 misa.

Mnogi hodočasnici u Međugorje su došli organizirano, autobusima, automobilima, biciklima, a veliki broj hodočasnika iz hercegovačkih mjesta došao je pješice.

Inače, Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih hodočasničko odredište u svijetu, a postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo i Mostar, jedan od najposjećenijih turističkih centara Bosne i Hercegovine, koji godišnje posjeti oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od marijanskog svetišta u francuskom Lourdesu, koji je sa šest milijuna turista-vjernika postao pravi komercijalni raj za domaće ugostitelje, Međugorje je još uvijek zadržalo svoj prvobitni šarm u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri.

Najavažnije pitanje koje se u posljednje vrijeme postavlja je hoće li Sveta Stolica, koja je prije tri godine utemeljila posebno međunarodno povjerenstvo kako bi motrila međugorski fenomen, priznati postojanje čuda u Međugorju, koje je od početka fenomena do danas posjetilo oko 33 milijuna vjernika iz cijelog svijeta.

Povjerenstvo je ove godine završilo svoj rad, a njegovo je izvješće predano Kongregaciji za nauk vjere, koje će svoje stajalište proslijediti Papi, koji će objaviti sud Svete Stolice o međugorskim ukazanjima.

Fena