Lijanović opstruira početak gradnje kanalizacijskog sustava u Međugorju?

Međugorje, hodočasnici, kanalizacija, Međugorje, Čitluk, Međugorje, ulice, nazivi, nazivi ulica
... i izgradnji druge faze izgradnje kanalizacijskog sustava za naseljena mjesta Međugorje i Bijakovići. Realizaciju ovog projekta, međutim, prema riječima načelnika općine Čitluk Ive Jerkića opstruira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Općina Čitluk je još davno za izgradnju međugorske kanalizacije aplicirala prema Europskoj investicijskoj banci i prema Europskoj komisiji. Za tu svrhu Općini je Europska komisija iz IPA fondova za 2008. godinu odobrila milijun eura, a Općina Čitluk se obvezala osigurati dodatnih milijun eura. Tim sredstvima Europske komisije Općina Čitluk je još prošle godine pokraj postojećeg čitlučkog pročistača u naselju Potpolje izgradila novi pročistač za međugorsku kanalizaciju kao i snažnu crpnu stanicu u Međugorju. Od svojih milijun eura Općina je planirala izgraditi visokotlačni vod koji će povezati crpnu stanicu Međugorje s pročistačem u Potpolju te izgraditi dio glavnog kolektora od Pošte do Crkve te do kružnog toka i od Ćorkova doca prema potoku Lukoć. Tako bi se stvorili preduvjeti za izgradnju lokalne kanalizacijske mreže, kaže čitlučki načelnik Ivo Jerkić za portal Brotnjo. info.

Jerkić kaže kako je općina Čitluk u siječnju 2012. godine završila projekt izgradnje tlačnog voda i glavnog kolektora i predala ga Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović. No, tek u lipnju 2013. od Ministarstva, odnosno njihovog PMU tima koji je zadužen za realizaciju ovih projekata od strane EIB-a, općina Čitluk dobila je suglanost da s Federalnim ministarstvom financija može potpisati ugovor o kreditu EIB-a u iznosu 1.200.000,00 KM, što je i učinjeno.

Iste godine u rujnu potpisali smo ugovor o grantu u iznosu od 493.750 KM nepovratnih sredstava, koji prati taj kredit. Ostatak od dva milijuna maraka općina će osigurati iz svog proračuna kako bi se taj projekt i završio, pojašnjava načelnik Jerkić.

Nakon što smo, dodaje, potpisali ugovore o kreditu i grantu, raspisali smo javni natječaj za obavljanje radova te od deset prispjelih ponuda povjerenstvo je odabralo najpovoljnijeg izvođača. Potom smo, nastavlja načelnik Jerkić, 1. travnja ove godine, u nazočnosti šefa izaslanstva Europske komisije u BiH Petera Sorensena, s poduzećem Hering iz Širokog Brijega potpisali ugovor o izvođenju radova.

-Nažalost, nakon potpisivanja ugovora do danas nismo mogli početi. Prilikom predavanja projekta Fiche za izgradnju vodoopskrbe, odvodnje i kanalizacije, u koji je uključeno dvadesetak općina iz FBiH i preporuke EIB-a, općine su prihvatile da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno njihov PMU tim, raspiše natječaj za jedinstven nadzor radova za sve općine. Ta procedura je završena i za nadzor svih projekata vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u FBiH (Watsan FBiH) odabran je francusko-austrijski konzorcij koji predvodi Louis Berger. Još nismo potpisali nikakav ugovor s odabranom tvrtkom za nadzor radova i od Federalnom ministarstva poljoprivrede tražimo da nam to omogući kako bi smo našeg izvođača uveli u posao, kaže čitlučki načelnik za portal Brotnjo.info.

Ključ svega je, kaže Jrkić, u tom što Ministarstvo takav ugovor ne želi potpisati.

-Ne znamo zašto! Traže od općina samo da potpišemo nekakve izjave, što je u suprotnosti s ugovorom koji smo potpisali s Federalnim ministarstvom financija o grantu i kreditu. U ugovoru stoji da će, nakon odabira jedinstvenog nadzora, općine potpisati podugovor s tim odabranim nadzorom te potom krenuti s radovima. Od siječnja 2012. godine ne možemo dobiti suglasnost za početak realizacije projekta međugorske kanalizacije, a više od pola godine čekamo na potpisivanje ugovora o nadzoru. Kako sam već spomenuo izvođača smo davno odabrali, kaže Jerkić.

Ističe kako mu nije mi jasno zašto se sve ovo događa.

-Mi moramo poštivati zakone. Moramo stvoriti pravnu obvezu prema nadzoru kojeg su oni izabrali, a tek onda početi s radovima. Drugog načina jednostavno nema. Projekti predugo stoje. Radi se o ukupnoj vrijednosti projekta svih dvadesetak općina u iznosu od 120 milijuna eura kredita EIB-a. Sve to stoji..., veli Jerkić.