HGSS stanica Čitluk-Međugorje u akciji spašavanja šest ozlijeđenih osoba na Križevcu

hgss u međugorju
...od strane Malteške ambulante u Međugorju oko 11:20 sati da se na brdu Križevac nalaze 4 ozlijeđene osobe te je potrebna brza intervencija radi saniranja ozljeda te transporta do ambulantnog vozila u podnožju.

Četrnaestočlana ekipa HGSS-a na teren je stigla oko 11:40 sati te je odmah pristupila pružanju prve pomoći unesrećenima skupa sa jednim timom iz Malteške ambulante. Nakon saniranih ozljeda i imobilizacije započelo se sa transportom unesrećenih, no za vrijeme transporta zapovjedno vozilo HGSS-a zaprima dojavu da se na samom brdu nalaze dvije osobe talijanskog državljanstva sa većim srčanim tegobama te se radi hitnost, ozbiljnosti stanja unesrećenih a i radi jako visoke temperature koja direktno ugrožava te dvije osobe transport prekida i odmah se stupa u lociranje i pružanje prve pomoći tim dvjema osobama.

Obje osobe nađene su u dosta teškom stanju te im je odmah na licu mjesta pružena medicinska pomoć uključen kisik a čim se situacija malo stabilizirala započet je žurni transport obiju osoba. Nakon što su te dvije osobe transportirane do vozila hitne pomoći i odvezene u ambulantu dva tima HGSS-a vraćaju se natrag na brdo radi nastavka transporta ozlijeđenih osoba koje su radi hitnosti novonastale situacije morale sačekati transport, važno je naglasiti da su za vrijeme čekanja unesrećene osobe koje su bile na brdu cijelo vrijeme bile pod nadzorom članova HGSS-a. Cijela akcija završena je u 14:11 sati te je svih 6 unesrećenih uspješno transportirano u ambulantu na daljnje promatranje i liječenje, a naše ekipe upućene su u stanicu na analizu akcije. Još jednom sve pohvale ovim dečkima koji su se već nebrojeno puta odazvali i pomogli hodočasnicima koji dođu u Međugorje i nađu se u nezavidnoj situaciji.

medjugorje-info.com