FOTO  Autocesta kroz Hercegovinu: Od Makarske do Međugorja za pola sata

autocesta, Vrgorac, Ploče, dalmatina, auto cesta, Ploče, dalmatina, autocesta, BIH, Hrvatska, Međugorje, auto cesta, Hrvatska, autocesta, autocesta 5c, Autoceste FBiH, autocesta, Hercegovina, more, Autoceste FBiH, autocesta 5c, izgradnja autoceste, BIH, HAC, na autocesti Zagreb - Lipovac, autocesta, cestarine
...jer je za 16. rujna zakazano svečano otvaranje ovoga dijela autoceste od Počitelja do Bijače.

Puštanjem u promet ovog dijela autoceste jug države spojit će se s europskom mrežom autocesta, a samim tim Hercegovci, ali i svi građani BiH, puno brže i lakše stizat će do morskih obala u susjednoj Hrvatskoj.
Iz Autocesta Federacije BiH kazali su nam kako su na terenu u tijeku završna uređenja.
- Radovi na poddionici Zvirovići - Kravice, najjužnijoj dionici autoceste na koridoru Vc od Počitelja do Bijače, završeni su. U tijeku su završna uređenja razdjelnog pojasa, bankina, postavljanje prometne signalizacije, zaštite od buke te uređenje prilaza na autocestu i povezivanje trase s lokalnim i regionalnim cestama, rekli su iz Autocesta.

Završni radovi

Podsjećaju kako je riječ o poprilično zahtjevnoj poddionici, jer se od Zvirovića prema Kravicama nižu most Studenčica dužine 590 metara pa usjek dužine 230 metara, kao i vijadukt Pavlović dužine 385 metara. Nakon toga ulazi se u tunel Bijela Vlaka dužine 485 metara s dvije tunelske cijevi te slijede usjeci i nasipi dužine 330 metara. Tu nije kraj jer slijedi most Trebižat ispod vodopada Kravice, pa trasa u dužini od 530 metara do spoja s poddionicom koja je već puštena u promet. U okviru ove poddionice izgrađen je i međunarodni granični prijelaz Bijača, što na kraju čini ukupno 10 kilometara autoceste kroz Hercegovinu.
- Višestruk je značaj puštanja u promet prometnice od GP-a Bijača do Međugorja.
Otvaranjem ove dionice južni dio koridora Vc se spaja na europsku mrežu cesta, a koristi će biti prvenstveno za turizam, kažu iz Autocesta. Nakon što se poveže granični prijelaz Bijača s odmorištem Kravice, iznad jednog od najljepših vodopada u BiH, stizat će se za samo dvije minute vožnje.
- Zvirovići, Međugorje, ali i druge turističke destinacije u Hercegovini, poput drevnog Počitelja ili Parka prirode Hutovo blato, znatno će se primaknuti jadranskoj obali, ali i potencijalnim posjetiteljima iz Europske unije. U Međugorje dolazi veliki broj turista, a primjerice, iz Splita do Međugorja neće biti potrebno više od tri sata vožnje, a iz Makarske više od 30 minuta, kazali su iz Autocesta. Pričaju kako će otvaranje ove dionice značiti više turista u Hercegovini jer će putovanje biti upola kraće, a uz to sigurnije i ugodnije.
- Jug naše zemlje se nalazi na čvorištu autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik i koridora Vc, na samoj granici s Europskom unijom, u neposrednoj blizini luke Ploče što za stanovnike znači nemjerljivu ekonomsku korist, kažu iz Autocesta FBiH.

Novi projekti

Kada su u pitanju novi projekti, iz Autocesta kažu kako se već krajem ove godine očekuje početak radova na dionici Počitelj - Zvirovići u dužini od 11 kilometara, a koje će financirati EIB.
U sklopu ove dionice gradit će se je i most Počitelj, koji će se nalaziti sjeverno od grada i koji je dužine 975 metara i visine 85 metara.
- Cilj je spojiti općine Međugorje i Počitelj, što je od posebnog značaja za ekonomski i turistički razvoj ovog dijela Hercegovine. Također za desetak dana počet će rekonstrukcija regionalne ceste R-425 od Trebižata prema Čitluku, poručili su iz Autocesta FBiH. Podsjećaju i na to da je posljednjim razgovorima u Berlinu aktualizirana izgradnja Jadransko-jonske autoceste čime BiH dobiva još jedan veliki infrastrukturni projekt, a posebno grad Počitelj koji je planiran kao čvorište za Jadransko-jonsku autocestu.

80 milijuna eura

Radovi na ovoj poddionici su trajali pune 2 godine i ukupna vrijednost projekta je veća od 80 milijuna eura. U ovaj iznos ulaze i radovi na regionalnoj cesti za Ljubuški te planirani radovi koji kreću za 10-ak dana, a odnose se na rekonstrukciju regionalne ceste od Čitluka prema Čapljini.

Dnevni list