Vojnići kod Ljubuškog su pravo poljoprivredno selo čiji je proizvod zaštićeni brend

Vojnići, Ljubuški, krompir
...na kojem se uz mediteransku klimu može uzgajati povrće i voće kao u najpoznatijim mediteranskim poljoprivrednim krajevima. Ekipa ABCportala je posjetila jedinstveno mjesto u Hercegovini ali i BiH kako bi doznala nešto više o jednom poljoprivrednom brendu koji ima zaštićeno geografsko podrijetlo...

Vojnići kod Ljubuškog je pravo poljoprivredno selo čiji stanovnici imaju volje i znanja uzgojiti rani krumpir koji je zaštićenim geografskim podrijetlom postao pravi jedinstveni hercegovački brend.

-Više od 200 hektara zemlje ovdje u našem polju je obrađeno do zadnjeg metra. Mi smo najveći proizvođači ranog krumpira u našoj regiji koji odlično uspijeva tu u našem kraju. 5000 tona povrća od tog 3000 tona ranog krumpira proizvedemo i uzgojimo na našim oranicama. U cijeloj županiji proizvedemo oko 10 000 tona a vrlo lako bi mogli na prostoru Županije Zapadnohercegovačke dignuti proizvodnju za 30 posto ali nesređeno tržište, uvozni lobi te nebriga države za svoje poljoprivredne proizvođače nas dovode u pomalo paničnu situaciju kad imamo gotov i vrlo kvalitetan proizvod s kojim doslovce ne znamo što uraditi. Kroz našu Udrugu poljodjelaca ŽZH borimo se na višim razinama kako bi stvari pomakli na bolje. Država nam mora pomoći jer je neshvatljivo da BiH jede albanski i drugi krumpir dok naš domaći propada. Kakav je to interes države i zašto nam se ne iziđe u susret vječna su pitanja koja postavljamo - rekao je u kraćem razgovoru novinaru ABCportala predjednik Udruge poljodjelaca

ŽupanijeZapadnohercegovačke Dubravko Vukojević, te doodao da će Udruga i dalje beskompromisno tražiti odgovore na pitanja ali i cjelovita rješenja koja mogu zadovoljiti poljoprivredne proizvođače iz cijele zemlje. Također, ukoliko stvari ostanu na istom mjestu i istoj poziciji Udruga će zajedno sa proizvođačima iz RS ponovno blokirati državne granične prijelaze kako bi još jednom upozorila nadležno ministarstvo ali i ostale državne i federalne institucije da se prihvate rješavanja ovog problema.

Udruga broji oko 400 članova s područja županije a u samom Vojniću imaju 150 članova. Iz Udruge poručuju da ovaj rani hercegovački krumpir proizveden na ljubuškim poljima ima sve potrebne kvalitete koje traži ali i propisuje EU te apeliraju na vlasti da pronađu načina da ovaj proizvod bude moguće plasirati i na EU tržište.

Danas je u Vojniću organiziran i jedan poljoprivredni skup koji se ponavlja već osmu godinu zaredom pod imenom' Dani otvorenih polja ljubuškog ranog krumpira' koji je u ovo mjesto doveo baš one koji bi trebali, a nadamo se i hoće, povesti brigu o ovim proizvođačima. Tu su uz predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru nazočili i premijer Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, ministar financija u Vladi ŽZH Toni Kraljević, zastupnici u federalnom parlamentu Radoslav Luburić i Mario Karamatić, savjetnik ministra financija u Vijeću ministara Damir Ljubić, predsjednik Zavoda za poljoprivredu BiH Omer Kurtović, predstavnici vlasti iz općine Ljubuški, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević sa svojim suradnicima i drugi gosti. Svi su oni došli dati podršku ali i obećali pomoć ovim vrijednim poljoprivrednicima koji ne žale truda kako bi održali proizvodnju na zavidnoj razini.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je u Vojnićima u Ljubuškom na manifestaciji „Dani otvorenih polja ljubuškog ranog krumpira" koju je po osmi put organizirala Udruga poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji rekao:

„Kao predsjednik FBiH zatražit ću da otvorimo dijalog zajedno s poljoprivrednicima kako bi zakone i pravilnike koji se donose zajedno izrađivale institucije s onima na koje se ti zakoni i pravilnici odnose jer samo na takav način možemo napraviti ono što će sutra biti primjenjivo i što će imati pozitivne efekte na poljoprivrednu proizvodnju", kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je i generalni pokrovitelj spomenute manifestacije.