U Ljubuškom se osniva povijesna postrojba 'Garda Herceg Stjepana'

osnivanje garde herceg stjepana

Brojne aktivnosti
Projekt, čija će implementacija trajati 24 mjeseca, bit će realiziran kroz brojne aktivnosti, a u njemu, kao partneri, sudjeluju Javna ustanova Razvojna agencija ZHŽ-a (HERAG), Turistička zajednica ZHŽ-a, Općina Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja" Stolac. Projektni partneri iz Crne Gore su Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MRT) i NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice, piše dnevni-list.ba.

Kako je tijekom predstavljanja u Ljubuškom kazao Ivan Jelčić, ravnatelj Heraga, riječ je o dvogodišnjem projektu koji će imati utjecaja na razvoj, unapređenje i diversifikaciju prekograničnog turističkog proizvoda i usluga kroz integraciju i zajedničku promociju povijesnog i kulturnog nasljeđa sa prirodnim potencijalima u pograničnoj regiji BiH i Crne Gore.

"Ovo je prvi projekt kojeg realiziramo u suradnji sa partnerima iz Crne Gore. Želim istaknuti kako smo naišli na obostrano razumijevanje i radujem se zajedničkoj provedbi. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura, s tim da je za Bosnu i Hercegovinu predviđeno ukupno 269.791,40 eura od čega Europska unija financira 83,15 % a preostalih 16,85 % sufinanciramo mi, dakle HERAG i naši partneri. Provođenje projekta na području Ljubuškog počinje za par mjeseci. Riječ je o radovima na uređenju i asfaltiranju pristupne ceste prema tvrđavi herceg Stjepana u Ljubuškom, te osnivanje i opremanje povijesne postrojbe Garda Herceg Stjepana Ljubuški", rekao je Jelčić.

Dvije županije i 6 općina

Inače, projektom su obuhvaćene dvije županije iz BiH: Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska i šest općina na području Crne Gore: Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja, Nikšić, Kotor i Herceg Novi.

Projekt će biti realiziran kroz brojne aktivnosti, kao što su: prikupljanje materijalnog i nematerijalnog povijesnog i kulturnog naslijeđa u vezi sa starom Hercegovinom i hercegom Stjepanom Vukčićem Kosačom, razvoj kriterija za standardizaciju turističkih usluga, realizacija programa obuka u cilju jačanja kapaciteta nositelja aktivnosti u regiji, realizacija studijskih putovanja između BiH i Crne Gore, izrada i distribucija promotivnog materijala, izrada i opremanje tematskih pješačkih staza informativnim tablama i uređenje pristupa kuli u Ljubuškom, dizajniranje, razvoj i ažuriranje internet stranice i android aplikacije o turističkom proizvodu kao i organizacija njegove službene prezentacije.