U Ljubuškom pronađen nakit star 3200 godina

Ljubuški, Ljubuški, arheologija

... spiralno-naočarasti privjesak od bronce koji predstavlja reper za datiranje ovog groba u razdoblje kasnog brončanog doba, tj. 1200. – 800. god. pr. Kr.

Kako je kazao asistent na Odjelu za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru te savjetnik za kulturu općine Ljubuški Mirko Rašić, koji vodi ovo iskapanje, dimenzije privjeska su 5, 5 cm x 2 cm x 2 mm i ujedno ovo je prvi nalaz na području Bosne i Hercegovine s grobnim kontekstom.

- On ima svoje analogije s par sličnih primjera iz Muzeja na Humcu i Muzeja u Livnu, no ti nalazi su dospjeli s nepoznatih nalazišta kao donacije te time izgubili naučnu vrijednost - napominje Rašić.

Naime, vlasnik imanja Stipe Granić obavijestio je arheološki Muzej na Humcu te Odjel za kulturu općine Ljubuški o pronalasku potencijalnog arheološkog nalazišta prilikom mehaničkih radova na svojoj parceli.

- Terenskim pregledom ustanovljeno je kako je riječ o prapovijesnom grobu s arhitekturom u obliku kamenog sanduka, s četiri bočne i jednom nadgrobnom pločom - kazao je Rašić.

- Grob je ukupan pored kamenog živca te je uokolo zasut sitnim i lomljenim kamenom koji je sprječavao urušavanje stranica groba, a zasut je bio kamenom kao i svi tumuli (popularno zvane gomile) na prostoru Hercegovine, no pretpostavljamo kako je u recentnijem vremenu taj kamen iskorišten za izgradnju prizida, kuća, okućnica i slično - kazao je Rašić.

- Bilo je potrebno žurno reagirati kako bi smo spriječili devastaciju ili urušavanje grobne arhitekture poradi utjecaja ljudi ili atmosferilija - istaknuo je Rašić.

Također, u samoj zapuni groba pronađen je kostur pokojnika u zgrčenom položaju na lijevom boku, a sačuvane su bedrene i kosti nadlaktice te ulomak mandibule tj. čeljusti. Ovakva nalazišta, dodao je Rašić, uobičajeno su iznimno skromna pokretnim arheološkim materijalom.

- No, ovoga puta je pronađen niz ulomaka autohtone prapovijesne keramike, unutar ali i u niveleti uokolo samog groba - kazao je Rašić te dodao kako se elementarnim pregledom kostiju može utvrditi samo kako je riječ o odrasloj ženi, dok će radiokarbonska analiza dati znantno više podataka.

Pokretni arheološki materijal će nakon konzervacije biti dio arheološkog fundusa Muzeja na Humcu te dostupan za prezentaciju. Na iskopavanju sudjeluje i student arheologije Tomislav Mihalj te kustos zbirke Muzeja na Humcu fra Milan Jukić.

FENA