Stopostotni invalid iz Ljubuškog lijek našao u pčelama

dani meda, dani meda, ante krešić, med, med, lijek, cimet, med, lijek, med, cimet, recept, lijek, lijek, RAK, đumbir, med, pčele, med, Ljubuški, med, topla voda, lijek, voda, med, jutro, med, grlobolja, domaći recept, prirodni sastojci , kašalj, liječi kašalj, Manuka med , niska kiselost želuca, Akutni sinusitis, jačanje imuniteta, med, čurokot, blagodati, Mostar, dani meda
olak jedan je od najboljih ljubuških pčelara, iako je skoro stopostotni invalid. Da je jaka volja jedna od najvažnijih stvari za uspjeh u životu, pokazuje i primjer pčelara Čolaka, koji, iako je skoro stopostotni invalid i ne može se kretati samostalno, bez pomoći ortopedskih pomagala, ipak uspijeva sam brinuti o 200 košnica. I ne samo to. S ovolikim brojem pčelinjih kolonija, Čolak ne samo da spada među najveće pčelare na jugu zemlje, on je i jedan od najboljih pčelara.

"Kada imate jaku volju, onda možete postići sve u životu", kaže Čolak.

Sudbina je htjela da prije tridesetak godina padne s bratove kuće i ozlijedi kralježnicu. Jedno vrijeme je nakon toga bio u postelji, ali je shvatio da sudbinu ipak može promijeniti, ukoliko bude uporan.
"Lijek sam našao u pčelama", kaže Čolak, kojeg u Ljubuškom i okolini svi poznaju kao Gazda Vinko.

"Prvo sam krenuo s nekoliko košnica, a onda sam njihov broj povećavao svake godine. Danas imam oko 200 pčelinjih kolonija. Pčele su moj život. Mogao bih se odreći svega u životu, ali samo ne njih", govori on.

Čolak pomoćne radnike unajmljuje samo kada je sezona pčelinjih paša u jeku. Tada pozove mladiće iz susjedstva koji mu pomognu utovariti i istovariti košnice iz kombija. Sve ostalo Čolak radi sam.
"Sjednem na stolicu pokraj košnice i obavim pčelarske zahvate koji su potrebni u tom trenutku. Onda se pomjerim zajedno sa stolicom do druge košnice. Možda radim sporije od drugih pčelara, ali sigurno ne i manje kvalitetno", kaže Čolak.

Ovaj vrijedni pčelar pčele seli po cijeloj Bosni i Hercegovini. Trenutno ih je odvezao u Šujicu kod Livna. I med prodaje po cijeloj zemlji, ali i izvan nje. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja za kvalitetu meda.

ljubuski.net