Sadačice smilja iz Ljubuškog: Smilje sadimo sa švabom a satnica je 6 KM!

smilje, Hercegovina, Ljubuški, ljubo jurcic, Grude, smilje
Upravo je novo područje sadnje smilja donijelo mogućnost zarade za veliki broj nezaposlenih žena sa područja Ljubuškog koje za Radio Ljubuški opisuju svoja iskustva:

„Išli smo do sada saditi luk,brati jagode, „plit lozu", a otkad je počelo ovo sa smiljem, posla baš ima. Nakon što smo u predsezoni odradile poslove oko pikiranja smilja, kada je došlo vrijeme sadnje, išle smo saditi i to ne samo u Ljubuškom, bile smo od Čapljine preko Posušja do Širokog Brijega.

Već smo uigrane, radimo u grupi, nas nekoliko uvijek radi skupa. Iako se priča kako nekima daju dnevnice od sto maraka, voljeli bismo znati gdje to i kome daju, to se gazde hvale ali je to daleko od istine. Smilje se radi na satnicu, sat je 6 KM , plus jedan obrok i kava, ako ti daju.

Što se tiče našeg kapaciteta , recimo nas četiri smo na sadnji u Veljacima prije 15 dana od 8 ujutro do 19 sati navečer posadile 10.000 sadnica, s tim da bismo puno više posadile da nismo taj dan morale same postavljati konce i same razbacivati sadnice. Tako je to u našem poslu dok ne dođeš na lice mjesta, ne znaš šta te čeka.

Do sada nismo imali većih problema s gazdama. Obim posađenog ovisi i o tlu, lakše je saditi u zemlji, ako je kamenjar onda sadimo sa „švabom" (čekićem kako ga mi ovdje zovemo) jer sadač ne može u kamen,krvav je to posao ,treba sve posaditi u pravilne redove, znate kako je kod nas vruće, kad idemo u smilje dobro se opremimo, uz kape nosimo obvezno i štitnike na koljenima radi klečanja.

Teško je raditi na dnevnicu, sa smiljem nije ništa lakše, dođemo ujutro i cijeli dan si sagnut ili u čučnju, osobito nama ženama. Dođeš kući nikakav, a gdje djeca i večera,svak traži svoje , na kraju ipak si zadovoljan jer si nešto zaradio. Sa sadnjom smo gotovi, išli smo i okopavat, zalivat, ima posla oko smilja , nije to baš posadi i ostavi.

Ljudi su se baš dali u smilje, ulažu dosta novaca, nama je to drago, volimo neka i drugi zarade, uskoro će žetva ,nadamo se da će cijena otkupa biti dobra, nisu to mali ulozi ako ovo sa smiljem krene u Hercegovini bit će nam sigurno svima bolje. A ako ima neko da daje dnevnicu od sto maraka neka se javi,kontakt je poznat redakciji, kazale su na kraju "sadačice" smilja iz Ljubuškog za naš radio.

Bjanka Medić/Radio Ljubuški