Na Humcu proslavljen blagdan Sveca svega svijeta

simpozij, hodočašće, sveti Ante, Humac, Frama, susret, Humac, Humac, sveti Ante, sveti Ante
...mjestu koje je desetljećima poznato kao najveće svetište omiljenom katoličkom svecu. Tako su i jučer, sa svojim željama i molitvama, Humac pohodili brojni vjernici iz svih krajeva BiH i Hrvatske.

Brojni vjernici

Proslava blagdana započela je služenjem svetih misa u 5, 6, 7, 8 i 9 sati ujutro, dok je najveći broj vjernika nazočio svečanom misnom slavlju u 11 sati, kojem je prethodila tradicionalna procesija s kipom svetog Ante.

Misu je predvodio dr. fra Željko Tolić, profesor na KBF-u u Splitu i župnik u Slivnu, uz besprijekorno pjevanje velikog župnog zbora „Sv. Ante".

„Znam da su se mnogi u ovoj crkvi zagledali u lik sv. Ante, da su dušu i srce svoje ostavljali, brojne suze isplakali. Znam, mnogi su ovdje među nama koji su po zagovoru sv. Ante duhovno i tjelesno ozdravili, koji su s grijehom i zlim navikama raskrstili, Bogu se obratili i ponovno se rodili... I danas, na blagdan sv. Ante, Božji govor, riječ i poruka sadržani su u samo dvije riječi - sveti Ante. Jer, ta riječ, ta poruka, Božji govor, može se danas svesti u ljubav prema Bogu. Ali, nije dovoljno ljubiti Boga, jer ljubav prema Bogu je nerazdvojiva, nerazdruživa i nerazrješiva od ljubavi prema čovjeku. To nas je poučio Isus Krist, kada je kazao dvije temeljne zapovijedi: ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. To je poruka današnjeg dana i blagdana", kazao je, između ostalog, fra Tolić.

Tradicionalni blagoslov

Kažimo i to kako je devetodnevna priprava za blagdan sv. Ante završila misnim slavljem s blagoslovom djece, koje je predvodio biskup Ratko Perić. On se u svojoj nadahnutoj propovijedi dotaknuo učiteljskog propovjednog rada sv. Ante, koji je propovjedi govorio kroz prispodobe objašnjavajući Isusovo učenje, nadmudrivanje farizeja i veličinu oprosta grijeha.

Dnevni list