Ljubuški: Zajedno broje 450 godina, a njihova ganga čula se i na Trgu svetog Petra u Rimu

Dream team Babe
...članice su prve hrvatsko-kulturno umjetničke skupine koje pod imenom Dream team Babe djeluju već skoro dvije godine. One su čuvarice tradicijske glazbe, pjesme i običaja, koji su obilježili živote naših predaka.

Ova vesela šestorka, inače bivše članice kulturno-umjetničkog društva Herceg Stjepan Ljubuški, svojim nastupima, osim što uveseljavaju publiku, zorno svjedoče činjenici da se stari hercegovački napjevi, dok je njih i njihova glasa, neće moći tako lako zaboraviti.

Promocija CD-a

Dok su nastupale u kulturno-umjetničkom društvu, gostovale su diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i cijele Europe, a njihova ganga se orila i Trgom svetog Petra u Rimu. Družeći se s njima, zaključili smo kako one potpuno iskaču iz okvira opisa žene treće životne dobi. Naime, dok neki misle da je njima mjesto u kući s kuhačom u ruci ili eventualno u vrtu, ovaj dream team dokazuje upravo suprotno.

Aktivne su na popularnoj društvenoj mreži Facebook. Svaka od njih ima mobilni telefon, a dvije imaju položen vozački ispit, pa je tako cijela ekipa osigurana što se tiče prijevoza, koji im je često potreban, jer je ova vesela ekipa čest gost na privatnim zabavama, rođendanima, obljetnicama braka pa čak i svadbama. Jedini im je problem kada im se podudare dva ili tri terena istovremeno, ali onda naprave strategiju kako sve uskladiti i sve zadovoljiti.

Ideju za ime su dobile od svoga prijatelja, a kada ih je on uvjerio da dream team znači nešto dobro, jednoglasno su prihvatile njegov prijedlog. Trenutačno rade na registraciji nakon koje će se voditi kao hrvatska kulturno-umjetnička skupina. Povod našeg razgovora s njima je njihov prvi nosač zvuka, koji će svoju premijeru doživjeti 2. kolovoza na Vašarovskoj večeri.

Na njemu će se, kako su nam kazale naše sugovornice, naći njihove četiri autorske pjesme te još nekoliko gangi i ostalih napjeva koje one inače izvode u svom repertoaru.

U ugodnoj atmosferi i druženju s našim sugovornicama doznali smo kako se i radi proba za nastupe, ali i ne obvezno, često druže, zbog čega, ističu, na svu sreću nemaju problema sa članovima svojih obitelji. Same su autorice tekstova svojih pjesama, ali i aranžmana, a dežurni tekstopisci u njihov skupini su Nada i Jagoda Lauc, dok je Kata većinom zadužena za aranžman. Kažu kako se tekst svake novonapisane pjesme prvo daje njoj u ruke, a sve ostalo je kasnije stvar dogovora između njih.

Svatko ima ulogu

Svaka od njih ima svoju ulogu, pored one pjevačke. Tako je Blagica blagajnica, a Franka je zadužena za kostimografiju koja se sastoji od autohtone hercegovačke narodne nošnje. I pored šivanja odjeće za svoje cure, Franka nam kaže kako i danas ima narudžbi iz cijeloga svijeta, što je raduje, jer kaže, tako zna da ljudi ne zaboravljaju svoje korijene. Upoznajući nas s repertoarom svojih autorskih pjesama, Nada nam je objasnila kako je tematika sve četiri vezana za Hercegovinu te sve ljepote koje ona posjeduje, stare običaje i sve ono što je obilježilo njihovu mladost. "Bakina kecelja","Ljubuški", "Bijela golubica" i "Prijatelji" njihove su autorske pjesme koje će se moći čuti, a one vjeruju kako će publika biti raznolika. Pored ovih, bit će i gange, bećarca, ojkavice, uzgora... i mnogih drugih hercegovačkih napjeva. Njihov nastup je, kažu nam one, teško prepričati, potrebno ga je vidjeti i doživjeti. Sebe ne vole hvaliti, ali im se često dogodi da ih publika vrati i traži od njih da otpjevaju barem još jednu pjesmu. Osim svog standardnog repertoara, znaju izvesti i pjesme koje su za one +18, a jedna od takvih je ona koja opjevava djeda i njegovo prvo iskustvo s Viagrom. Iako će, vjeruju, njihov prvi nosač zvuka vjerojatno više zanimljiv biti starijoj publici, otkrile su nam tajnu kako razmišljaju o još jednom CD-u, ali za mlađu publiku, uz što će i one svoje duge suknje zamijeniti kratkima.

Poziv mladima

Kada smo već kod mlađe populacije, članice Dream teama Babe ih ne krive zbog toga što ne vole glazbu kakvu one izvode, jer su takva vremena došla, ali bi svakako voljeli da se više mladih uključi, a svoj doprinos su voljne dati i one nekim instrukcijama iz pjevanja ili pak nečim sličnim. Vjerujemo kako ćemo od njih vidjeti i čuti još mnogo toga zanimljivoga, a jedino što im možemo poželjeti jest da ih zdravlje i glas posluži, jer iako godine nisu važne, zanimljivo je napomenuti kako naše sugovornice zajedno broje 450 godina, najmlađa ima 60, a najstarija čak 79 godina.

Dnevni list