Ljubuški-Vrgorac: Užasno je živjeti na ničijoj zemlji, zarobljeni između dviju granica'

marihuana, Vrgorac, Ljubuški, granica
...poslova RH u kojemu iznose niz problema s kojim se susreću zbog područja na kojemu se nalaze.

Naime, njihove kuće teritorijalno pripadaju Hrvatskoj, odnosno Gradu Vrgorcu. Međutim, kako bi do njih došli, moraju izići iz svoje države preko graničnog prijelaza Orah.

Od mjerodavnih traže zaštitu temeljnih ljudskih prava

Ovo je još jedan u nizu apsurdnih graničnih primjera na vrgoračkom području, zbog kojih najviše trpe stanovnici koji žive uza samu granicu.

Praktično, mještani toga dijela Vrgoračke krajine žive na "ničijoj zemlji" i zbog toga traže od mjerodavnih institucija da im osiguraju temeljna ljudska prava.

- Mi smo zbog granice građani drugoga reda. Najveći problem stvaraju nam autobusi kojih tijekom ljetnih mjeseci zna po četrdesetak proći na dan ispred naših vrata. Ne možete otvoriti ni prozor ni vrata jer vam kuća u tren postane puna ispušnih plinova, a noću od njihove buke nitko ne može zaspati.

Djeca su postala alergična na te plinove. Zato tražimo od mjerodavnih da autobusni promet s ovog graničnog prijelaza prebace na Crveni Grm - kaže Draga Vujčić.

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza odlazak za stanovnike ovog dijela Oraha na misu ili u polje postaje prava noćna mora.

- Kad ljeti upadnete u gužvu, treba vam sat vremena da biste automobilom otišli u nekoliko kilometara udaljenu crkvu, te na zemlju, od čega većina nas živi - veli Ivanka Raboteg.

‘Komunalno' im ostavilo smeće pokraj kuća

Svako malo pojave se problemi i s odvozom smeća.
- "Komunalno" iz Vrgorca je jedno vrijeme redovito kupilo smeće, a onda se jednog jutra direktor Boris Erceg valjda digao na krivu nogu i odlučio da se ne odvozi smeće, jer se, po njemu, kamion nema gdje okrenuti i tako to traje već dva tjedna.

Moram istaknuti kako ima mjesta da bi se veliki šleper mogao okrenuti, a ne kamion. O tome sam razgovarala i s gradonačelnikom Borisom Matkovićem, no ni on nije imao sluha za naše probleme.

Zbog toga sam iz prosvjeda ostavila jednu vreću smeća ispred zgrade Grada Vrgorca.

Tražimo od Grada Vrgorca i Republike Hrvatske da se prema nama koji živimo između dviju granica konačno počnu odnositi kao prema svojim punopravnim građanima - naglasila je na kraju Draga Vujčić.

‘Pražnjenje kontejnera prouzročit će još veće gužve'

U dopisu direktora vrgoračkog "Komunalnog poduzeća" ing. Borisa Ercega stoji kako je Draga Vujčić više puta negodovala zbog odvoza smeća, te da se kontejner namijenjen lokalnom stanovništvu i službenicima GP "Orah" redovito praznio. Erceg navodi kako je kontejner premješten na drugu lokaciju kako bi mještanima uz granicu bilo lakše bacati smeće. - Pražnjenje toga kontejnera uzrokovat će gužve na graničnom prijelazu - smatra Erceg.

Mate Primorac | Slobodna Dalmacija