Ljubuški: Kovčeg s opasnim napravama nalazio se na samo metar dubine

Ronioci HRK Neum

Akcija još uvijek traje i planira se očistiti cijela rijeka počevši od Peć mlina sve do Jaza u Strugama.
U sklopu ove akcije u Trebižatu je osim starog otpada pronađen i kovčeg s minskoeksplozivnim napravama. Na mjestu događanja razgovarali smo s članom ‘Vidre' Tomislavom Milićevićem koji je kovčeg i izronio.


"U prethodnoj akciji uočili smo nekoliko velikih guma koje tada nismo mogli izvući jer nismo imali uže, tako da sam se sa svojom ekipom odlučio vratiti na ovu lokaciju kako bismo uklonili te gume i veći otpad. Uz detaljniji pregled ove relacije u narodu poznate kao Cicin vir, ugledao sam veliki drveni kovčeg. Kada sam ga otvorio, vidio sam da se u njemu kriju minskoeksplozivne naprave. Udaljio sam ostale sudionike i s oprezom izvadio kovčeg vani", kaže Tomislav uz to dodajući da se isti nalazio na samo metar, do metar i pol dubine.

Tomislav smatra da ovaj kovčeg nije bačen ovdje već ga je voda donijela na ovako malu dubinu. "Svi koji ovdje živimo znamo da je ovo omiljeno kupalište naše djece. Budući da su ove naprave bile dugo u vodi i njihovi osigurači su slabi, bila je i velika mogućnost da ovdje netko nastrada. Apeliram na nesavjesne građane da prestanu ovo raditi kada su već imali mogućnost ovakvih se naprava riješiti i predati ih u policiju", kaže Tomislav. Ovaj kovčeg preuzeli su policajci te su ga odnijeli minerima koji će ove naprave uništiti. Ipak Tomislav s ponosom ističe da je u rijekama sve manje novog otpada.

"Nasreću, u rijekama je sve manje novog otpada, a stari se trudimo očistiti. Tijekom ljetnih mjeseci samoinicijativno organiziramo velike akcije čišćenja i nadam se da ćemo kroz svoje akcije potpuno očistiti rijeke", kaže Tomislav.

dnevni list