Ljubuški: Identificirane žrtve kominističkog zločina iz drugog svjetskog rata predane obiteljima

Prve kosti
...iz Drugog svjetskog rata i poraća. Pronađene su u skupini od njih 12 prilikom iskapanja iza zgrade županijskog MUP-a u kolovozu i rujnu 2011. Iskapanje su vodili Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, na čelu s Vicom Nižićem, te Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Stručno vodstvo bili su Tihomir Glavaš, arheolog, i Marija Definis Gojanović, forenzičarka. Dotični su vodili i iskapanja na Tomića njivi u srpnju 2010. gdje je pronađeno 28 tijela (identificirano njih 5, od toga 2 hercegovačka franjevca) te na ostalim mjestima u ljubuškoj općini. Inače su sveukupno do sada pronađena 62 tijela pobijenih.

Žrtva Jure Lauc pokopana je jučer u Studencima, a danas će na Novom groblju na Humcu biti pokopani Jure Dedić i Jerko Mucić. Još je jedna žrtva identificirana, to je Ferdo Ereš koji je ubijen zajedno s bratom Andrijom pa se čeka na njegovu moguću identifikaciju koja je u tijeku.

Identificiranje spomenutih napravila je tvrtka Genos iz Zagreba. Ovaj put novac su prikupile obitelji pobijenih. Za identificirane na Tomića njivi novac su, pak, prikupili hercegovački franjevci. Nadamo se da će se pronaći novčana sredstva i za druge neidentificirane. Doznajemo da Općina Ljubuški to nije u stanju učiniti zbog nesređene države u kojoj živimo, a ta sama država ne želi pomoći ni na koji način. Ne samo da nije dala nikakav novac, nego do sada nije podigla ni kaznenu prijavu barem protiv nepoznatog počinitelja, niti je sudac istražitelj ikada izišao na očevid, iako je sve bilo uredno prijavljeno.