Ljubuški: Cijene vrtića povećane za 30 posto

ljubuski

Naime, izglasavanjem Općinskog vijeća Ljubuški o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju cijena usluga Dječjeg vrtića od jučer, 1. siječnja, primjenjuju se nove cijene usluga vrtića, piše dnevni-list.ba.

Nove cijene

Tako će se, cjelodnevni boravak u vrtiću plaćati 180 umjesto dosadašnjih 140 maraka, a poludnevni boravak 160 umjesto dosadašnjih 120 maraka što predstavlja povećanje od oko 30 posto. Nova cijena cjelodnevnog boravka u jaslicama iznosi 200, a poludnevnog 180, dok su prijašnje cijene bile 180, odnosno 150 maraka. Nove cijene dnevne brige o djeci iznose 160, odnosno 140 maraka.

Svakako da će promjene u cijeni najviše pogoditi roditelje s više djece u vrtiću jer će se novom odlukom za prvo i drugo dijete plaćati puni iznos, a za treće 50 posto punog iznosa.

Kod roditelja čija djeca koriste usluge ovog vrtića vlada veliko ogorčenje i nezadovoljstvo zbog novih poskupljenja koja bi se mogla negativno odraziti na natalitet općine Ljubuški.
"Kakve su nam životne prilike, cijene vrtića su trebale ostati iste ili se čak smanjiti, a nikako povećavati. Ovo je previše, no s obzirom na stanje doma, prisiljena sam i dalje voditi dijete u vrtić, ali ću svakako tražit alternativu", kaže jedna od ljubuških majki po dovođenju djeteta u vrtić.

Dok su majke u riječima nešto blaže, ljubuški očevi najavljuju radikalnije poteze kao odgovor na ovu odluku uz oštre optužbe za sumnjive radnje odgovornih.
"Ovaj postupak je krajnje bezobrazan od Općinskog vijeća i ravnatelja vrtića da obveze Općine prebacuje na roditelje jer su njihova zaduženja njihov problem. Vrtić se ne može javiti ni na jedan javni natječaj, blokiran je račun, a sve se plaća preko računa u Novoj banci gdje je Općina uzela kredit. Također se ne mogu javiti ni na natječaj u Hrvatskoj jer 700 000 kuna koje su dobili nisu utrošili u vrtić. Stoga je potpuno razumljivo što se okuplja kritična masa koja će povući više od 50-ero djece iz vrtića", optužuje nadležne mladi otac ogorčen poskupljenjem.

Povećanje zbog radova

Roditelji ne prihvaćaju objašnjenja nadležnih smatrajući ih nerazumnim.
"Njihovo obrazloženje nije razumno jer se ovo svodi na tržišnu utakmicu, a javnim ustanovama svrha nije ostvarivanje gospodarske dobiti nego zadovoljavanje društvenih potreba", kaže drugi otac čija djeca već godinama pohađaju ovaj vrtić, a koji je, razumljivo, želio ostati anoniman kao i ostalih dvoje sugovornika.

Vodstvo ‘Dječjeg vrtića' povećanje cijena opravdava planiranim radovima na infrastrukturi te ujednačavanjem s cijenama ostalih vrtića u Zapadnohercegovačkoj županiji iako je ZHŽ pogođena ‘bijelom kugom'.

"Odlukom Općinskog vijeća došlo je do korekcije cijena. Cijene nekih usluga su porasle, nekih su se smanjile, a sve u skladu s tržišnim cijenama istih ustanova u županiji. Jedini smo vrtić u okruženju koji svojim korisnicima osigurava besplatan tečaj engleskog i njemačkog jezika te plesa. Imamo pet dnevnih boravaka, a u idućoj godini planiramo završetak gornjeg kata i četiri nova dnevna boravka te izmjene otvora i fasade čime bi povećali kapacitet za 100 posto. Imamo tradiciju od preko 40 godina i cilj nam je u sljedećoj godini poboljšati kvalitetu svojih usluga", kazao je ravnatelj vrtića Viktor Grbavac.